CO2 Seviyesi Korkutucu Bir Seviyeye Ulaştı



Sera gazının yayılımını azaltmak için yapılan onca önleme rağmen, Dünya'nın atmosferindeki karbondioksit seviyesi Nisan ayında rekor kırdı. Şöyle ki, milyon başına 410 parçadan fazla bir değere erişti. Bu miktar, son 800.000 yılı kapsayan veriler içinde en yüksek noktayı temsil ediyor. 


Hawaii'de bulunan gözlem evinden Keeling Eğrisi veri dizisi yolu ile ölçülen CO2 değeri tam olarak 410,31 ppmdi. Bu veriler gezegenimize ne kadar çok zarar verdiğimizi gözler önüne seriyor. Yıllar sonra daha büyük felaketlerle karşılaşmamak için yapımı süren eylemlerin biraz daha sert olması gerekiyor. Demek ki bu güne kadar yapılan çok şey pekte işe yaramamış. 

1950 yıllarında yapılan ölçümlerde 310 ppm'de çıkan bu değer ne kadar da kısa bir sürede artmış. Bu demek oluyor ki, şuan bir milyon kilogram hava içerisinde, 410 kilogramdan fazla CO2 bulunuyor; yani ilk ölçümün üçte birinden daha fazla.

Bilim insanları, bu tür verileri zamanda daha geriye giderek elde etme amacı ile, buzullarda hapsolmuş gaz baloncukları üzerinde çalışıyorlardı. Aslında bu baloncuklara, binlerce yıl geriye uzanan havanın kimyasal bileşenini  gösteren zaman kapsülleri de diyebiliriz. 

Son sekiz buzul döngüsü 800.000 yılı kapsıyor ve araştırmacılar, tüm bu zaman boyunca CO2 seviyesinin daha yüksek olmadığından eminler. Aslında yeni rekor, tarihin çok daha eski dönemlerini bile kapsıyor olabilir. Kesin tarih nerede olursa olsun, çok ama çok uzun bir zaman boyunca atmosferimizde bu kadar fazla karbondioksit olmadığı açık. Üstelik artan sadece yoğunluk seviyeleri de değil. Geçen sene yayınlanan bir rapora göre, yayılımı da artıyor. 

CO2, Güneş'ten gelen radyasyonu daha fazla tuttuğu ve gezegeni de daha fazla ısıttığı için bu durum ekosistemimizin geri kalanı üzerinde zincirleme bir etki oluşturuyor ve yer altındaki su kaynaklarından, kutupların yakınlarındaki donmuş ancak şuan eriyen topraklardan havaya daha fazla CO2 salınmasına neden oluyor.

Şuan ise elimizdeki tek olumlu haber ise, bilim insanlarının karbondioksiti hapsetmek ya da geri dönüştürmek için çok sayıda yöntem üzerinde çalışıyor olması. Ancak tahmin edileceği üzere, bu yeniliklerin çıkması için uzun bir zaman gerekecek. 

Sonuçta CO2 seviyelerini yeniden indirmek ve adına ev dediğimiz yerlerde geri döndürülemez zararların meydana gelmesini önlemek için, gezegen üzerindeki herkesin toplu bir çaba göstermesi gerekiyor. 

0 yorum