Özgüveni bulmak


Bugün Beyhan Budak'ın izlediğim bir videosundan yola çıkarak böyle bir yazı yazmaya karar verdim.

Özgüven anlam bakımından, kendimiz hakkında ne düşündüğümüz ve kendimizi ne kadar değerli gördüğümüzdür. Eğer kendimiz ile ilgili olumsuz konuşmalar yapıyorsak, kendimizi sürekli eleştiriyor ya da yargılıyor, başardığımız onca şeyi küçümseyip, yapamadığımız şeyleri önemsiyorsak, belki biraz da olsa bir özgüven problemi yaşıyor olabiliriz.


Çocukluğumuzdan itibaren belkide en çok geliştirilmesi gerekenler unsurlardan birisidir özgüven. Özellikle de gelişme çağında, bir çok genç insan sırf arkadaşlarına uyum sağlayabilmek adına, "hayır" diyemediği için zararlı alışkanlıklara yöneliyor. Etrafımıza baktığımızda belki fark edersiniz, kendi gibi davranmayan bir çok genç insan var. Uyumlu olabilmek hayatta bir nebze güzeldir, sağlıklı bir davranıştır ancak kendi doğrularına aykırı bir durumda da "hayır" diyebilmek için sağlam bir özgüven gerekir. Ailelerin bu konuyu önemsemeleri ve çocuklarına özgüveni hem sözel hem de davranışsal olarak beslemeleri, onlara sorumluluk verip, başarılarını takdir etmeleri, "Sen yapamazsın, küçüksün" demek yerine "Sana inanıyorum, sen bunu yapabilirsin" cümlesini daha sık kurmaları çocukları daha güçlü yapacak, bir karar almaları gerektiğinde kendi fikirlerine ve tutumlarına daha çok değer vermelerini sağlayacaktır.

Peki özgüven eksikliği çeken insanların ortak özellikleri nelerdir? Birazda bu yanına bakalım. Hepimizin bildiği gibi bu kişilerin kendileri ile ilgili artık kronikleşmiş bolca olumsuz düşünceleri vardır ve bu düşüncelerini kişiliklerinin değişmez gerçekleri olarak algılarlar. Bu kişiler kendilerine asla inanmaz ve bir şeyler ters gittiğinde hep kendilerini suçlarlar. Sanki olumlu özellikleri hiç yoktur. Başarılar kazandıklarında, birileri onları övdüğünde; teşekkür edip, başarıları kabullenmek yerine, "Şans yardım etti", "Çokta önemli bir şey değildi" gibi cümleler kurarlar. İlave olarak, kendilerini ve ihtiyaçlarını savunma konusunda çok da zorlanır ya da iletişimlerinde saldırgan bakın altını çiziyorum çok saldırgan bir tutuma bürünebilirler.

Ayrıca geleceğe de umutla bakmazlar ve bu nedenle de kaygılı, depresif, suçlu, öfkeli hissedebilirler. Özgüven eksikliği başlı başına bir sorunken birde bu tarz psikolojik sorunların ortaya çıkması kişiyi daha da mutsuzluğa sürükleyecektir.

Yazının başından beri özgüven eksikliği çeken kişileri anlattım. Şimdi kısaca özgüvene sahip olan insanların özelliklerine de bakalım. Özgüvenli insanlar hayatlarında yapmak istediklerini daha kolaylıkla yapabilir, gerçek potansiyelinin farkındadır ve çok iyi ortaya çıkarabilir, kendisini daha özgür ve huzurlu hisseder. Geçmişe dair pişmanlıkları yaşamak, ya da "Keşke şunu yapabilseydim, şu kişiye şunu deseydim" demek yerine, kendi gerçeklerine sahip çıkan, kendi yaşam haritasını kendince yazan kişilerdir. 

Eğer sizler için  bu eksikliği yorumladığım yazıda kendinizde biraz da olsa özgüven eksikliği görüyorsanız, geliştirmek için aşağıdakileri yapmanızı önereceğim.

İşe en önce olumlu özelliklerinizi liste haline getirmekle başlayabilirsiniz. Zihninizi sınırlamayın. Aklınıza ne kadar olumlu özellikleriniz geliyorsa yazın. Bunun için yakınlarınızdan da destek alabilirsiniz. Daha sonra bu listeyi belli bir süre kadar her gün, daha sonra da belli aralıklarla okuyun ve pozitif yönlerinize sahip çıkmaya, onlardan güç almaya çalışın.

Çevrenizde varsa kendine güveni tam olan birini örnek alabilirsiniz.

Kendinize, ruhunuza ve bedeninize iyi bakın. Spor yapın, düzgün beslenin, ruhunuzu ve beyninizi dinlendirin, sadece keyif almak için yaptığınız aktiviteleriniz olsun hayatınızda.

Hayatınızda kendiniz için yeni hedefler belirleyin ve bunları hayata geçirebilmek için planlar yapın. Ayrıca da her başarınız için kendinizi tebrik etmeyi unutmayın.

Kendiniz ile ilgili olumsuz düşünmeye, cümleler kurmaya başladığınızda bunu farkına varın ve olumsuz cümleler yerine kendinize olumlu özelliklerinizi hatırlatın, olumlu cümleler kurun.

Kendinizi birçok şey için suçlamak yerine, kendinizi olduğunuz gibi kabul edin, her insan gibi sizinde hatalarınız olabilir, bu konuda kendinizi affetmeye çalışın.

Eğer tüm bunlarda size yardımcı olmuyorsa, bir türlü bu sorun içinden çıkamıyorsanız uzman bir destek alın ve kendinize çok güzel bakın.  


0 yorum