Tanrı'nın Formülü

"Rab mahirdir ama zalim değildir. Doğa sırlarını sinsiliğinden değil özündeki yüceliğinden dolayı saklar."
                                                                                    Albert Einstein



Geçen ay aldığım kitaplar içinde olan ve okumak için sabırsızlandığım bir kitap "Tanrı'nın formülü". Bildiğim bir yazar değildi, kitabı tanımına göre aldım. Aslında kitabın olay örgüsünde Einstein'in olması merakımı cezbetti desem daha iyi olur.

Bülbülü Öldürmek isimli kitabı bitirdikten sonra, tabi ki her zamanki gibi bir hafta kitaba saygımdan hemen yeni birini okumaya başlamadım. Kitap 552 sayfa ama tek nefeste okunabilecek türden. Macera had safhada. Okurken film izliyormuş gibi hissediyorsunuz. İlk başta teorik kuramların olacağını sanmıştım ama film kurgusunda bir roman yazılmış. İçeriğinde anlatılanlar çok kolay anlaşılıyor. 


Kitabın yazarı, ismini söylemeye dilim varmıyor, Portekiz doğumlu bir Mozambikli, hala da Lizbon Üniversitesinde gazetecilik üzerine dersler veriyor. Portekiz'in en çok satan yazarlarından. 12 romanı var ve kitapları 18 dile çevrilmiş. 


Kitaba değinirsek, başlamadan önce şunu okuyoruz; "Burada sunulan bilimsel verilerin tümü gerçektir; fizikçi ve matematikçiler bu romandaki bilimsel teorileri savunmaktadır." Bu yazıyı görünce okunmak için yeterince merak uyandırmıyor mu sizce? Tıpkı İsviçreli bilim adamlarının bir şeyleri onaylaması gibi hemen inandırıcılığı artıyor. Tabi bu fizikçi ve matematikçiler kimdir bilemiyorum. 

Kısaca kurgusuna değinmek istiyorum. CIA ve FBI'ın, Einstein'in evinde İsrail Başbakanı ile yaptığı görüşmenin dinlenmesiyle başlıyor roman. İsrail Başkanının talebi basit bir atom bombası yapımıdır. Aradan yıllar geçer, bir kriptolog (şifre uzmanı) olan Thomas Noronha İranlı bir kadından inanılmaz bir teklif alır. Tahmin edileceği gibi Einstein'in şifreleyerek gizlediği Tanrı'nın Formülü isimli dosyalar ellerindedir ve bunun içinde bir kriptologa ihtiyaçları vardır. Ama bu iş devlet sırrıdır ve çok tehlikelidir. Ama para her kapıyı açar ve buna ilave olarak kriptologumuz İranlı güzele tutulur. İşte kitap buradan sonra polisiye romanı olmaya başlıyor. Ancak her bir detayda bir çok teori ve kuram okuyucunun da anlayabileceği şekilde anlatılıyor. 

Evrenle ilgili düşündükleriniz veya sorularınız araştırmalarınız varsa film tadında okuyabileceğiniz bir kitap. Kitap kurtlarına önerebilirim. 


0 yorum