Kabus devam ediyor...


Çerkezköy ve Silivri arasında yapılması planlanan ve iki ilçede de halkın büyük tepkisini çeken kömürlü termik santralin imar planları değişti. Büyük ihtimal duymuşsunuzdur. Santralin konumu için bahsedilen yer Pınarça ile Sefaalan arasındaki ormanlık alan olarak belirlendi. Çerkezköy ile Kapaklı arasında yer alan bu ormanlık araziye yapılması planlanan kömür santralinin binlerce insanın yaşadığı bu yerlerde geri dönüşü olmayan hava kirliliğine neden olacak, bir de bu uzun ömürlü doğa tahribatına ilave olarak binlerce ağaç kesilecektir. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi kömürlü termik santralin insana ve doğaya verdiği zararın hiç bir şekilde geri dönüşü yoktur. Bütün dünya ülkeleri bu enerjiyi kullanmazken, alternatif enerji kaynaklarına yönelip onlara yatırım yaparken neden termik? Ve neden Trakya?


Olası termik santral yapımı için Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da açıklamalarda bulunmuştur; "27 Ekim 2016'da eski yer Çayırdere tarafından olan alanı Çevre Bakanlığı plana geçirmişti. Ondan sonra yaptığımız itirazları değerlendirerek yeni bir arayış içerisine girdi. Bakanlığın söylediği yer ve daha önceden sizlere anlattığımız yer olan askeriyenin üzeri Pınarça bölgesine yakın olan bölgedir. Acele kamulaştırma kararına karşı Çerkezköy Belediyesi'nin açtığı dava sonucu Danıştay bunu iptal etti. Bakanlığın yeni yer arayışına girmesi ile birlikte yapılması planlanan termik santral Kapaklı'ya iyice yaklaştı ve nüfusun tam göbeğine geldi. Yapılması planlanan alan ile Çerkezköy Belediyesi arasındaki mesafe ise 3 bin 500 metredir. Eğitim kampüsüne uzaklığı ise 2 kilometredir. Bunlar şimdi bize "Ben askıya attım, itiraz edebilirsiniz." diyorlar. Çerkezköy Belediyesi plana itiraz ettiği gibi buna da itiraz edecektir. Kendi sahası içinde olduğu için Kapaklı Belediyesi de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de plana itiraz edecektir. Önümüzdeki hafta buna neden itiraz ettiğimizi Bakanlığa bildireceğiz."

Yapılması planlanan bu termik santral için 125 hektarlık kül stok sahası koymuşlar. Yani santralin hemen yanında kömür stok sahası var. Kömür ve kül stok sahalarının nelere mal olacağını iyi bilmeliyiz. Bu savrulan küller nereye gidecek? Ayrıca yapılması planlanan gölette çökertme yapacaklar. Kül çökme yapacak ve çökme yaptıktan sonra yer altı sularına karışacaktır. Ne kadar güzel sahalar yapacak olsalar da bu sonuçlar göz ardı edilmemelidir. Bu konuda halkımız daha da bilinçlenmeli ve santral yapımına engel olmalıdır. Söz konusu Trakya'dır...

Yetkililerin yaptığı "istihdam artacak" sözünü de kandırmaca olarak görüyorum. Kanserli bir nesil istemiyoruz. Doğa ile dost olan enerjilere yönelmeliyiz. 

Şuanda Çevre Bakanlığının askı süreci var. Hukuki süreç yeniden başlayacak. Bir kez daha itiraz edeceğiz. İnanıyorum ki birlik olduğumuzda buna engel olabiliriz. 

Termik Santral İstemiyoruz !!!

0 yorum