Nedir bu Bitcoin?


İnternet dünyasında son zamanların en popüler yeni para birimi Bitcoin. Son bir kaç zamandır benimde dikkatimi çektiği için bir araştırma yaptım; nedir, nasıl kazanılır, nasıl kullanılır. Son bir haftada bu konu ile ilgili izlediğim videolarda, insanlar Bitcoin'i yiyecek satın almak için kullanmaya çalışıyorlardı. Sanırım önümüzde ki 10 yıl içinde bir çok mağazada Bitcoin ile alışveriş gerçek olacak. Belki şuan da gerçekleşmiştir bile. Bitcoin, beraberinde birçok tartışma ve hukuki olayı beraberinde getiriyor olsa da, son zamanların en popüler para birimi ve büyük firmalar tarafından kullanımı desteklenmekte.
Peki tam anlamı ile nedir bu Bitcoin?


2009 yılında ortaya çıkan Bitcoin, ilk önce deneysel bir proje olarak görünüyordu. Dünyanın bir
ucunda diğer bir ucuna kolaylıkla ödeme yapmamızı sağlayan Bitcoin, bu yıllar içinde gelişti ve internet kullanıcılarının vazgeçilmez ödeme birimi olmaya başladı. Bitcoin'in kurucusu hakkında ise bu güne kadar bilinen tek şey takma adının "Satoshi Nakamoto" olduğu idi. Satoshi Nakamoto, aslında bu birimin kurucusu olan ve kısa zaman önce ortaya çıkan Avustralyalı Craig Wright'ın yıllarca kendini gizlemek için kullandığı isimdi.
Türkiye'de de değeri son dönemlerde inanılmaz bir şekilde artarak yatırımcıların odak noktası haline gelen bu para birimi için merak edilenleri bir araya getirmeye çalıştım. Yeni bilgiler edindikçe de paylaşacağım.

*Bitcoin nedir?

Kurucusu tarafından deneysel olarak başlatılan, günümüzde oldukça popüler olan bu sanal para biriminin bağlı olduğu bir ödeme sistemi veya herhangi bir merkezi bulunmamaktadır. Genellikle de insanların kafasını karıştıran nokta burası oluyor. Transfer işlemleri herhangi bir aracı olmadan doğrudan iki taraf arasında gerçekleşmekte. Yani Bitcoin'in bir sahibi olmadığı için, değerini istediği gibi belirleyebilen veya oynama yapabilen biri ya da bir güç bulunmamaktadır. Arz ve talep doğrultusunda değeri değişmektedir. Normal bir ekonomi şartlarında talep artınca fiyat yükselirken, talep azalınca fiyatta otomatik olarak düşüyor. Bitcoin'de böyle bir şey. 

Bir yıl önce kadar 1 Bitcoin 18.300 tl iken şuan 1 Bitcoin 25.403 tl değerinde. İnanılmaz bir şey. Uzmanların dediğine göre Bitcoin hala hak ettiği değeri görememiş, önümüzdeki yıllarda değerinin yükselmesini öngörüyorlar. Daha ne kadar yükselebilir tahmin dahi edemiyorum. 

Gün içinde dahi değerinde ciddi değişimler olabildiği için, düşük kurdan Bitcoin alım yapmış olan kişiler 1 günde ciddi bir kar elde edebiliyor. 

*Bitcoin'i nasıl kullanabiliriz?

Öncelikle satın alabilmek veya gönderebilmek için sanal cüzdanlar oluşturmak gerekiyor. BtcTurk tarzında güvenilir siteler üzerinden oluşturulabilecek sanal cüzdanlar için, herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Yani istediğiniz kadar sanal cüzdan oluşturabilirsiniz. 

Transfer işlemleri doğrudan sanal cüzdanınızın numarasına yapılabiliyor, bunu bankalarda para transferi için kullandığımız IBAN numarasına benzetebiliriz. Düşünce olarak bununla eş.

Satın aldığınız veya madencilik (mining) ile elde ettiğiniz Bitcoin'i, internet üzerinden harcayabilir veya başkalarına gönderebilirsiniz. Ülkemizde yaygın olmasa da Steam gibi popüler internet mağazaları Bitcoin'e geçiş için çalışmalar yapıyorlar. 

*Nasıl üretilebilir?

Bitcoin dediğimizde belki çoğu kişinin aklına mining yani madencilik gelmekte. Ancak artık madencilikte eskisi gibi herhangi bir bilgisayar ile yapılmıyor yani bu sanal birimden üretmek isteyen kullanıcılar, bilgisayar donanımlarına çok yüksek yatırımlar yaparak, özellikle ekran kartlarına, madencilik yapıyorlar.

Ancak son zamanlarda sadece madencilik için özel üretilen cihazların satışa sunulması ve bazı ülkelerde "çiftlik" diye tabir edilen devasa üretim alanlarının kurulması, kişisel olarak madencilik yapmanın artık çok zor olmasına neden oldu ve bilgisayarların harcayacağı elektrik ile oluşacak olan maliyet göz önüne alınınca madencilik avantajlı bir yatırım olmaktan çıktı. Keşke bizde önceden bilseydik dedirtti. 

Bir diğer alternatif olarak Cloud Mining ise, belirli firmalarla yapacağınız dönemsel anlaşmalar sonucunda üretim için kullanılan özel donanımlara bir nevi ortak olarak, hiçbir işleme gerek kalmadan kazanç sağlamanızdır. 
Cloud  Mining firmalarına ödeyeceğiniz tutarlar, genellikle 3 veya 6 ay arasında kar etmenizi sağlıyor. Ancak, son yıllarda çok güvenilir olduğu belirtilen bazı firmaların kapanması, insanların bu yatırımları yaparken tereddüt olmasına neden oldu.

*Bitcoin güvenli mi?

Tabiki internet ortamında olduğu için tamamen güvenli değil. Sanal para birimi olduğu için, herhangi bir banka tarafından basılmaması, hesaplarınıza el konulmaması ve özellikle bir güç tarafından kontrol edilememesi ekonomi uzmanları tarafından övgüye değer görülmektedir. Ancak dediğimiz gibi siber saldırılar nedeni ile risktir. 
Örneğin; Geçtiğimiz yıllarda Slovenya merkezli Bitstamp siber saldırıya uğramış ve yaklaşık 5 milyon dolar değerinde BTC çalınmıştı. Yine geçen yıllarda bir diğer siber saldırıda Çin merkezli Bter hacklendi ve 1.75 milyon dolar değerinde BTC çalındı.

Peki nasıl oluyor da buna rağmen insanlar Bitcoin alım-satımına güveniyor?

Aslında bu sorunun cevabı basit olduğu kadar zorda. Her zaman internet ortamında yapılan uyarı, sanal para birimi için de geçerli, virüslere ve bilinmeyen e-postalara karşı dikkatli olmamız gerekiyor. Bugün sırf bir virus nedeni ile orta çaplı firmaların sistemleri hacklenebiliyor. 

Yani bilgisayarınıza bulaşacak bir virüs ile cüzdanınıza ulaşabilecek kötü niyetli bir kişi, tüm paranızı alarak ortadan kaybolabilir.

Alım-satım işine iyiden iyiye girecekseniz, güvenlik sisteminizi en üst seviyeye çıkarmanız gerekli, bu da belli bir maliyet demek. Ayrıca cüzdanınızı mutlaka şifrelemelisiniz ve yapacağınız transfer işlemlerinin geri alınamaz olduğunu hiçbir zaman unutmayarak dikkatli bir şekilde bilinen ve güvenilir platformları tercih etmelisiniz.

Başarabilirseniz ne ala!
Bol şanslar.



0 yorum