ELON MUSK


Son zamanların belkide en popüler adamı Elon Musk. Güney Afrika asıllı Amerikalı mühendis, mucit, yatırımcı ve girişimci. Ben ona gelecekten gelen adam diyorum. Gelecekle ilgili hayalini kurduğum çoğu şeyin mucidi ve bu yolda gümbür gümbür ilerleyen hepimizin ufkunu açan adam. 
Elon Musk'ı tanıtmaya başlarsak, SpaceX'in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal'ın kurucu ortaklarındandır. SpaceX'te CEO ve baş tasarımcı; Tesla Motors'da başkan, CEO ve ürün mimarı olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda da SolarCity'nin de başkanıdır.


Elon küçük yaşlarda kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrendi. 12 yaşındayken kendi yazdığı "Blastar" isimli uzay oyununu yaklaşık $500'a satarak ilk yazılım satışını yaptı. 

Henüz 17 yaşındayken Güney Afrika ordusunda askerlik yapmamak için evinden ayrıldı; kendisi bu konuda "Askerlik yapmak ile ilgili bir sorunum yok, ancak Güney Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanları bastırmaya çalışmak, bana vakit geçirmek için iyi bir yol gibi görünmedi." diyordu. ABD'ye taşınmak istiyordu ve burayı da "Orası muhteşem şeylerin mümkün olduğu yer." diye niteliyordu. 

University of Pennsylvania'da Ekonomi alanında lisans diploması almıştır. Ayrıca yine bu üniversitede Fizik alanında yan dal diploması almıştır. Daha sonra da Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapabilmek için Kaliforniya'nın Silikon Vadisi bölgesine taşındı. Ancak doktorasını tamamlayamadı.

İnsanlığın geleceğini en çok etkileyecek olan üç alan tespit etti. Bu alanlar; internet, temiz enerji ve uzay. En güzel kısmı da o bence. 

1995 yılında kardeşi Kimbal Musk ile yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesine başladı. 1999'da Compaq'ın AltaVista birimi Zip2'yi tamı tamına 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın aldı. 


PayPal; Orijinali X.com (çevrimiçi finans ve ödeme servisi) olan sitenin 1999 yılında ortak kuruculuğunu yaptı. Akabinde de bir açık arttırma sitesi olan Confinity'yi de bünyesine katarak PayPal'ı oluşturdu. PayPal'ın çabuk büyümesi büyük ölçüde Musk'ın internette yayılarak büyüme kampanyasının sonucudur. 

Elon Musk'ın üçüncü şirketi ise ; SpaceX'tir. 2002'de kurulan bu şirketin CEO'su ve CTO'sudur. SpaceX roket fırlatma teknolojisini ilerletmeye odaklanmış bu fırlatma araçlarını geliştirip üreten bir şirkettir. İlk iki fırlatma aracı Falcon 1 ve Falcon 9 roketleri; ilk uzay aracı da Dragon'dur. 

Musk'a göre uzayın keşfi insanlığın bilinci, korumak için değilse de, genişletmek için önemli bir adımdır. Onun deyişi ile çok gezegenli hayat insan ırkının hayatta kalmasını tehdit eden şeylere karşı bir önlem olabilir. "Bir asteroid veya büyük bir volkan bizi yok edebilir, ayrıca dinazorların hiç görmediği risklere karşı karşıyayız. Mühendislik ürünü bir virüs, yanlışlıkla oluşturulmuş bir mikro karadelik, küresel ısınma ya da sonumuzu getirecek henüz bulunmamış bir teknoloji. İnsan ırkı milyonlarca yıldır evrimleşmekte, fakat son 60 yılda atomik silahlar kendimizi tüketmek için bir potansiyel oluşturdu. Er ya da geç hayatı mavi-yeşil topun ötesine genişletmek zorunda kalacağız ya da soyumuz tükenecek." Musk'ın amacı insanlı uzay uçuşlarının maliyetini onda bire indirmektir. 

Önümüzdeki yıllarda Elon Musk Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermeye yoğunlaşacaktır. Ancak belirtilen hedef Mars'ı keşfetmek ve iskanını mümkün kılmaktır. 2011'de verdiği bir röportajda 10-20 yıl içinde Mars'a insan göndermeyi umduğunu söylemiştir. 

Ne diyelim, 10 yıl içinde bunu mümkün kılabilirse ne mutlu bize. Umarım insanlık için böyle zeki ve akıllı bilim insanları olur. Çünkü kurtuluş, kalkınma bilimde olacaktır. Süper organik hoşafta değil!

Kaynak: www.hurriyet.com.tr

0 yorum