3, 1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510 5820974944 ...


Pi sayısı, matematik biliminde oldukça geniş bir alanda kullanılan ve bilinen insanlık tarihinin en eski dönemlerinden bu yana merak uyandıran, "gizemlerle dolu" bir sabittir. Bir sayının ötesinde temel bir sabit olarak kabul edilmesi, daireler ile olan ve hiçbir zaman değişmeyen ilişkisinden kaynaklanır. Yani pi, "bir dairenin çevresinin, çapına bölünmesi" ile bulunur.



Pi sayısının katlanarak devam etmesi ve bir sonunun olmaması, matematikçilerin bu sayıya olan merakının daha da artmasına sebep olmuştur. Ki hala çok çok merak edilen bir sayı. Ancak asırlar boyunca sırrı çözülememiş ve tam olarak ne olduğu kavranamamıştır. Buna rağmen matematikçiler yılmamış ve olabildiğince çok basamağı belirlemeye çalışmışlar.

Peki ne anlama geldiğini bilmediğimiz bunca basamağı bulmak niye? Zaten 3,14 değeri bir çok problemi çözmemizde yardımcı oluyor. Titiz bir mühendis için 7 basamak, fizikçiler için 15-20 basamak yeterli olabiliyor. Ancak bu sorunun kesin bir cevabı yok.

Pi sonlu ile sonsuz arasındaki sınırı belirleyerek, kavrama yeteneğimizin sınırlarını gösteriyor bize. Pi'yi en çok çember oranlarından tanısak da matematiğin ve diğer bilim dallarının her alanında karşımıza gizemli bir şekilde çıkıyor. Eğer bu diziyi iyi bir şekilde anlayabilirsek matematiği ve evrenin fiziğini daha temelden kavrayabiliriz. Belkide...

Peki bu sayının kaç basamağını bakmadan söyleyebilirsiniz? Hiç mi? Hemen kötü hissetmeyin. Düşünün dünyada telefon numaralarının 8 ya da 11 rakamlı olmasının bir nedeni vardır. Yani biz insanlar büyük bilgi yığınlarını anımsamakta pek iyi değiliz. 8 rakamı anımsamak bizim üst noktamızdır. Bu yüzden de daha da üst noktaları anımsamayı kolaylaştıran bazı teknikler geliştiririz. İşte bu tekniklerle, pi'nin ilk ezber rekoru 67.890 rakamını ezberlemiş olan Lu Chao adındaki bir Çinli ile tarihe geçmiştir. Guinness rekorlar kitabına giren bu olay tam tamına 24 saat 4 dakika sürmüştür. İnanılmaz değil mi? Ama bu rekor da kırıldı, yani resmi olmayan bir şekilde. 2006 yılında Akira Haraguchi adında bir Japon pi'nin 100.000 rakamını ezberlediğini söylemiştir ancak bu rekor kayda alınmadığı için resmi değil diyorum.

Nasıl ezberler diye şuan eminim düşünüp duruyorsunuzdur. İnanın ben bile ilk duyduğumda şok olmuştum. Pi ve 100.000 rakamı ezbere bilmek! İşte pi'yi ezberlemenin bile farklı dillerde onlarca tekniği var. Mesela size bir İngilizce metin ile örnek vermek istiyorum. Diyelim ki, pi'nin ilk basamaklarını ezberlemek istiyorsunuz. Bu teknik size çok yardımcı olacak. Ancak sizi baştan uyarmak istiyorum, çokta anlamlı bir metin beklemeyin.

"For a time I stood pondering on circle sizes."

Anlamına bakmayın demiştim, burada asıl önemli olan sözcüklerin uzunluğu yani; For; 3; a; 1; time;4 ... gibi... Bunları Türkçe olarak da geliştirip ezberinize alabilirsiniz.

Pi sayısı ile ilgili farklı bilgilere de kısaca göz atalım;

Dünya Pi günü 

Pi sayısı dünyada ilk kutlanan sayı olarak literatüre geçmiş. Bunun sebebi Amerika tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesidir. Yani 3. ayın 14. günü ve bu sayı inanın kutlamaya değer.

Pi sayısının kaç basamağı biliniyor?

Günümüzdeki en uzun hesaplama rekoru Fabrice Bellard tarafından hesaplanmış ve bu hesaplama 2 trilyon 700 milyar rakamdan oluşmaktadır. Pi sayısı 1.24 trilyonuncu basamağına kadar hesaplandı ki bu hesaplanan rakamı bilgisayara yazmak için bile 310 milyon sayfa, 2.4 TB bellek gerektirdi. Düşünsenize!

Hakkınızdaki bütün bilgileri Pi içinde bulabilirsiniz!

Pi yeterince uzunlukta yazıldığında, her rakam dizisini pi içinde bulabilirsiniz. Yani doğum gününüzü, telefon numaranızı yada rastgele yazacağınız her hangi bir sayı pi'nin bir yerinde mutlaka vardır. Daha da ileri gidersek; harflerle sayıları birbirine dönüştüren bir kod üretildiğinde kuramsal olarak her hangi birinin ya da kurumun adını, bir sözü, cümleyi, hatta bir kitabı bile pi sayısının içinde bulabilirsiniz! Gerçekten mükemmel bir sayı.

Eğer doğum gününüzün bu sayı içinde nerede olduğunu görmek istiyorsanız, vereceğim linke tıklayarak hemen bulabilirsiniz. http://www.mypiday.com

Bundandır ki etrafınızda gördüğünüz karmaşık renkli, şekilli nesnelerde ve duyduğunuz her şeyde dahi pi bulunuyor. Bunlar belki tamamen tesadüf ya da değil. Kim bilir...! Henüz bilemiyoruz.

0 yorum