E hani bitcoin?


Çok değil bir kaç ay önce popüler bir para birimi olan Bitcoine ne oldu? Açıkçası bir kaç gündür aklımda bu soru dönüp duruyor. Herkesin varını yoğunu satıp yatırdığı bu kripto para birden popülerliğini yitirdi mi sizce? Bununla ilgili biraz araştırma yaptım, gelin hep birlikte okuyalım.


Düşük değerde olduğu zaman, yatırım yapmadığım için pişman olduğum kripto para birimi olan Bitcoin , Aralıktan şuana kadar son üç yılın en düşük seviyesinde. Neredeyse %40'lık bir düşüş söz konusu. Peki neden? Daha önceki yazımda belki bahsetmişimdir, Çin bu paralara sıcak bakmıyordu ve birtakım kısıtlamalar getirecekti ya da toptan yasaklayacaktı. Çinde bu tartışmalar hala sürüyor ve okuduğum makalelere istinaden Güney Kore kripto para birimlerini borsada yasakladı. Dolayısı ile bunların gündeme gelmesi fiyatlar üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. Ayrıca Almanya Merkez Bankası da kripto paralar için "global ölçekte düzenlemelere ihtiyaç olduğunu" açıkladı. Hal böyle olunca da seri bir düşüşe geçtiğini düşünüyorum. 

Şimdi birkaç tane grafiğe bakalım. Hangi yatırım bizim için daha yararlı?

BTC son 6 aylık grafik













Tablodaki istikrarsızlığa bakar mısınız? Nasıl güvenip yatırım yapabilirsiniz ki? Aralık-Ocak ayları arasında 70bin tl değerinde iken şuan aşağı yukarı 30bin tl değerinde. Bu gidişle daha da çok düşecekmiş gibi görünüyor.

Dolar son 6 aylık grafik












Bir dönem hiç düşmeyecekmiş gibi yükseldi ancak şuan bir Dolar 3,81 lira civarında. Bitcoin kadar kayıp yaşatmayacak bir yatırım biçimi. 

Euro son 6 aylık grafik












Aynı şekilde Euro'da Dolar gibi durmaksızın yükseldi ve şuan bir Euro 4,69 lira civarında. Şuan değerini koruyor ve Dolar gibi kayıp yaşatmayacakmış gibi görünüyor.

Faiz değerleri son 6 aylık grafik

















Aslında en karlı saydığım yatırım şekli bu. Neden derseniz. Mesela, bugün 100bin tl paranız var. Şuan bu parayı bir bankaya yatırsanız aylık olarak alacağınız faiz %13,5 civarında olacak ve bunun aylık getirisi de bin tl civarında. Yavaş işleyen, ancak uzun ömürlü bir yatırım şekli, aynı zamanda da sizi riske atmayacak bir yatırım. 

Fikrinizi değiştirme amaçlı değil sadece tüm yatırım şekillerini istişare ederek bizim için hangisinin daha iyi olabileceğini araştırdım. Tabi isteyen tahvil alabilir, Bitcoin için mal varlığını satabilir, Euro ve Dolar alıp kenara koyabilir ya da bankaya yatırıp faizi ile yavaş ama güvenli bir yatırım yapabilir. Hayat sizin. Ancak bu kadar güvenilir bir yatırım şekli varken neden Bitcoin?

0 yorum