Şiddet içeren Oyunlar


Dijital oyunlar git gide gerçek dünyayı andıran detaylarla donatılmaya başlandı. Aldatıcı bir gerçeklik sunduğu için, son yıllarda özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerine odaklanan bir çok araştırma yapıldı. İddia edilene göre bu oyunları oynayan ergenlik dönemindeki çocuklar daha saldırgan oluyor.


Oysa oyunların etkilerine yoğunlaşan bilim adamları, çok büyük bir öneme sahip bir faktörü dışarıda bırakmışlardı; ebeveyn görüşleri. Yeni yapılan araştırmada çocuklarla birlikte ebeveynlerin de görüşleri dikkate alındı.

Bu araştırma kapsamında; katılımcılar, oyuna ayrılan süre, hangi tür oyunların tercih edildiği gibi soruları yanıtladıktan sonra "Oyunların sizi agresif yaptığını düşünüyor musunuz?" sorusuna cevap verdiler. Tabi ebeveynlere de aynı sorular yöneltildi ve çocuklarında saldırganlık eğilimi gözleyip gözlemedikleri araştırıldı. 

Sonuçlara göre; gençlerde ya da ailelerinde, oyunun etkisiyle ortaya çıkmış olabilecek bir saldırganlık eğilimine rastlamadıkları fark edilmiş. Dahası da var, oyunların antisosyal etki de yaratmadığı görülmüş. Bundan sonra artık lütfen oyun oynayanlara asosyal yakıştırması yapmayalım. Yapacaksak da bir kere daha düşünelim.

Şahsi fikrimi sorarsanız eğer, oyun oynamayı yasaklamamız gereksiz, insanlar tabiki hayatlarının belli bir döneminde bilgisayar oyunlarına kendini kaptıracak. Ancak bunu dengeye oturtmak da gerekir; yasaklamak yerine; çünkü yaşayacağımız hayat kısa ve kaçırmamamız gereken çok an var...

0 yorum