Gördüklerinize inanmayın!


Uzun zamandır yazı paylaşamadım. Bu vazgeçtiğim anlamına gelmiyor tabi ki. Sadece yoğundum ve birazda kitap okudum. Biliyorsunuz bir beyaz yakalı olmak zor. Hem beyaz yakalı olup hem de hobileri devam ettirmek., gerçekten zor. Ben zinciri kırdım Barış abi başka seneye artık! Her neyse konumuza gelelim.


Yapay zekaların gerçeği taklit etme yeteneği hakkında hangimiz endişelenmiyor ki? Nvidia'nın yaptığı çalışma ile artık bundan gerçekten endişelenmemiz gerekiyor. Görüntüleri tercüme edebilen bir yapay zeka... Üstelik internette gördüğünüz her şeyi size sorgulatacak bir yapay zeka. Yani gördüklerinize artık pekte inanmayın çünkü görüntüleri tercüme ederek sahte video yapan bu sistem, bu görüntü algısını gerçekçi hale getirerek sizi o anın içine sürüklüyor. 

Nvidia, Ekim ayında kendi yapay zekalarından birinin, tamamen sahte olan insanların, bakın sahte insanlar diyorum, işte bu insanların gerçekçi görüntülerini oluşturabileceğini gösterdi. Şuan sahte sahneler üretebilen bir yapay zekamız var. 

Bu yapay zeka; geceyi gündüze, kışı yaza, bir kediyi çitaya dönüştürebiliyor ve siz gerçekten aradaki farkı anlamıyorsunuz. Direk şu soru beliriyor kafamda "Kime güveneceğiz?" 

Bu görüntüleri nasıl yapıyor diye düşünüyorsanız, GAN (üretici karşıtlık ağı) isminde bir algoritmadan yararlanıyor. Burada iki sinirsel ağ bulunuyor ancak bu ağlar birbirine karşı olarak çalışıyorlar. Çatışmak gibi. Yani biri görüntüyü üretirken, bir diğeri de onu eleştiriyor. Tabi bu videoyu yapmak için de karlı veya karsız bir sokağın nasıl göründüğünü içeren bir fotoğrafa ihtiyacı var. 

Ancak geliştirilen bu yapay zekalardan biri bu resimlerin hiç biri olmadan da görüntüleri oluşturabiliyor. İşte bu kısmı gerçekten ürkütücü. Birincisinde görüntü vermeden pasif edebileceğiniz bir mekanizma varken, diğer geliştirilen yapay zekada zaten alt yapı yapmanıza gerek kalmıyor bile. 

Söz konusu teknoloji sürücüsüz arabaları eğitmek amaçlı kullanılacakmış. Yani yol ve hava durumuna göre sürüş sunacaklar. Böyle bakınca güzel bir teknoloji aslında. Birde çok uçuk fikirlerde söyleniyor. Mesela bir ev alacaksınız ve evinizin kışın nasıl göründüğünü merak ediyorsunuz. Size hemen bir kış manzaralı video geliyor. Ne kadar gereksiz bir merak değil mi? Biraz hayal gücü yeterdi bunun için!

Tabi bu güzelim teknolojiyi kötüye kullananlarda olacaktır. Eskiden kalem en büyük silahtı, şimdi bence bu teknoloji ile yer değiştirdi. Belkide bu yüzden ilerde videolu kayıtlar mahkemede delil olarak dahi sunulamayacak. Çünkü herkes kendince bir video yapabilecek. Belki haberlerde gördüklerimiz bile birer uydurma olacak. Bu kadar kötü düşünme Monica demeyin. İnsanoğluyuz özümüzde. Şuan kısıtlı yerlerde kullanılsa da ilerde daha başka hangi alanlarda da kullanılacağını bilemiyoruz. 

Şimdilik bu teknolojinin potansiyeli hakkında öngörülerde bulunabiliyoruz. Zaman bize ne gösterecek acaba. Merakla bekliyorum.


0 yorum