Doğal Liderler ve Liderimsiler






Bir toplum, bir şirket veya herhangi bir grup; kendi içerisinden gerçekten inandığı ve güvendiği bir lider çıkaramıyorsa veya lider konumunda bulunan kişiler bundan bir haberse, her şeyi bir kenara, bu durum içinde bulunduğumuz yüzyıla karşı bile büyük bir haksızlıktır.


"Atılan liderlik nutukları"

Birileri karşınıza geçip kulaktan dolma sözlerle ya da bir kaç saatlik aldığı eğitimlerden öğrendikleri ile size liderlik nutukları çekmeye başlıyorsa eğer, hemen kulaklarınızı kapatıp yavaşça o ortamdan uzaklaşın. Aksi halde hak etmediğinizi düşünüp sinirlerinizi boş yere bozabilirsiniz.

İnsanlık sürecinde, insanoğlu bilinçlenme ve olgunlaşma yolculuğunda çok acılar çekti. Her yüzyılda farklı deneyimler edindi. İnsanlık tarihinde; köleliği de gördü, köle gibi çalıştırılmayı da.
Sosyalleşme ve medenileşmenin sonunda birey olma bilincine vardı ve buna doğru bir dönüşüm gerçekleştirdi.
İnsanoğlunun birey olma yolundaki bu gelişimine yol veren, öncülük eden tüm büyük liderlere canı gönülden teşekkür ederiz. Bu teşekkür sadece daha insanca bir yaşam hakkını, daha insanca çalışma koşullarını sağlamaya çalıştıkları için değil; arkalarından gelen bizler için bir yol açtıkları, bize ışık oldukları için de...

İçinde bulunduğumuz yüzyılda ise, tüm insanlardan ve tüm çalışanlardan sadece daha ileri bir bilinç ve daha çok farkındalık bekliyor. Bunu sağlamanın ilk yolu da, toplumun bilinçli ilerlemesi kadar, toplumun içerisinden çıkaracağı doğal liderlere de bağlıdır.
Bir toplumu ve şirketi daha ileriye taşıyanlar liderlerdir. Onları gördüğümüzde farklarını hemen hissederiz ve güneşin etrafındaki gezegenler gibi çekim alanına gireriz. Sorumluluk alma, sezgi gücü, zeka ve karar alma yeteneği ile her yerde fark edilebilirler.
Lider olduklarını düşünenlerin en büyük yanılgısı, liderliği bir ünvan olarak görmesidir. Bir firmada genel müdür, parti genel başkanı ve hatta apartman yöneticisi olabilirsiniz, ancak bunların hiçbiri sizi gerçek bir lider yapmaz. Ünvan olarak bahsettiğim bunlardır.

"Liderlik bir ruhtur."

Bunun için illa bir ölçüt istiyoruz derseniz, liderliğin ölçütü yaptığınız etki ve bıraktığınız izler olacaktır. Ardınızda açtığınız yoldur, bıraktığınız felsefe, sahip çıkılacak bir yaşam manifestosudur liderlik.
Şimdi etrafımızdaki liderlere ve lider olduklarını iddia edenlere bakalım. Hangisi size cesaret veriyor, ilham oluyor, takdir gösteriyor, yol açıyor, bir ışık oluyor? Hangisinin ardında bıraktığı yol daha çok gidilesi?

İstisnai örnekler haricinde, iyi okullar bitirmiş ve iyi kariyerler elde etmiş olan, iş hayatımızdaki üst düzey yöneticilerin bir çoğu liderliğin çok uzağında kalması gerçekten çok üzücü. Günümüzde, çalışanlarını dinlememesi, onların fikirlerini önemsememeleri, bir amaç doğrultusunda çalışanlarını birleştirememeleri, "ekip ruhu" diye nutuklar atarken, en ufak bir pürüzde çalışanları gözden çıkarmaları... İşte bütün bunlar makam, mevki ve rütbe derecelerinin liderlik olarak sanılmasından kaynaklıdır.

Başka bir açıdan da ele alırsak, bu tanım, sadece savaşlar kazanmak veya tarih yazmakta değildir.

Mesela, bir fikir, bir hizmet, bir sosyal sorumluluk projesi dahi büyük izler bırakabilir. Bu kişiler kalpten seçilmiş ve izlenmiş kişilerdir. Dolayısı ile lider doğru işleri doğru yapandır, işleri doğru yapan değil. Bunları çoğu insan karıştırıyor. Halbuki aralarında dağlar kadar fark var. Ve bu kişiler bu işleri yaparken karizmatik ve adil kişiliği ile etrafını harekete geçirme potansiyeline sahiptir. Bu kişiler bir tarih kapar ve güzellikler getiren yeni bir tarih açar.

"Liderler cesurdur."

Bazen anneniz ya da babanız bile sizin gerçek lideriniz olabilir. Size yeni ufuklar açabilir.

Oysa ki, vizyon sahibi olmayan ve basiretsiz bir şirket yöneticisi ise şirketi gerilemeye ve sizi mutsuz olmaya mahkum edebilir.

Bir başka yanılgı ise, vazgeçilmez olduğunu düşünmek-sanmaktır. Başarılı bir liderlik, vazgeçilebilir ve ardından o olmadan da yürünebilir olmaktır.

Özü anlaşılmayan, bir kaç saatlik eğitimlerden öğrenilip ezberlenilen cümlelerle, lider vasfına sahip olduğunuzu düşünmeyin. Liderlik kalpte ve ruhta doğar. Buna doğuştan sahip değilseniz zorlamayın. Yoksa ortalıkta "liderim" diye geçinen sadece ego tatmini yapan sentetik liderler- liderimsiler olarak dolaşırsınız sahte hayatlarınızda.







0 yorum