Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı



Uzun zamandır yazmak için kenarda beklettiğim bir konu ile geri döndüm. Çok yakın bir arkadaşımdan okumam için tavsiye edilen bir kitaptı. Bir farklılık yapıp en sonda söylediğimi şimdi en başta söyleyeceğim. Kitabı kesinlikle ama kesinlikle okuyun. Muhteşem! Şimdi haydi hep birlikte kitabı inceleyelim.

Kitap Dale Carnegie tarafından yazılmış ve Ekim 1936 yılında ilk baskısı yapılmış. Eski diye sakın almamazlık yapmayın. Hayatınıza gerçekten güzel yön verebilecek önerilere sahip bir kitap. Hatta en çok ilham veren 100 kitap arasında 19. seçilmiş. 

Son zamanlarda okuduğum kitaplar içinde öğreticiliği en yüksek olan kitaptı diyebilirim. Sürekli gerçek hayatlardan örnek veriliyor. Zaman zamanda makalelere başvuruluyor. Dopdolu anlayacağınız. Bütün kişisel gelişim kitapları içinde farkı hemen anlaşılıyor. 

Gerçek hayatlardan örnekler verdiği içinde nasıl hatalar yaptığımızı görüyoruz. İnanın insan çok şaşırıyor. Üstelik yüzyıllardır orada olan ama sırf okumadığımız için farkında olmadığımız gerçekler yüzümüze bir tokat gibi çarpıyor. 

Kitap içindeki bilgileri hayatınızda uyguladığınızda inanın daha da kolaylaşıyor her şey. Ben yavaş yavaş bunları uygulamaya başladım. Meğer göz göre göre insan ilişkilerinde ne çok hata yapıyormuşuz. 

Sizlerle kitabın içinde ilgimi çeken bir kaç paragraf paylaşacağım;

"Üstleri tarafından eleştirilmek kadar insanın çalışma hevesini kıran hiçbir şey yoktur. Ben kimseyi eleştirmem. İnsanların çalışmak için teşvik edilmeleri gerektiğine inanıyorum. Hataları görmezlikten gelir, övgü için fırsat kollarım. Bir şeyi çok beğenirsem bunu içtenlikle belirtir, övgü yağdırırım." 

Charles Schwab

Bu kitabı sırf bu bölümü için, bugüne kadar tanıdığım bütün yöneticilere ve yönetici adaylarına gönderebilirim. Küçücük bir tebriği dahi ekibinde çalışana çok gören bir sürü yönetici var. Hele ki günümüzde covid virüsünün deli gibi yayıldığı ortamda çalışanlarına... 

"Başımız dertte olduğunda hepimizin istediği şey, ister kızgın bir müşteri, ister tatmin olmamış bir işçi, ister incinmiş bir arkadaş olsun, iyi bir dinleyicidir."

Bu genel olarak hiç kimsenin yapamadığı bir şeydir. Bu konuda herkesin kendini biraz zorlaması gerekiyor.

"Başlangıçta karşınızdaki kişinin "evet,evet" demesini sağlayın. "Hayır" yanıtını almaktan olabildiğince kaçının."

Bu Sokrat'ın sırrı olarak da geçiyor. Kitapta bu tekniğin nasıl yapılacağı ile ilgili tavsiyelerde mevcut. Uygulamak zor olsa da bir şey o kadar doğru ki, ilk önce "hayır" yanıtını aldığımızda bu olumsuz durumu olumluya çevirmemiz çok zor oluyor.

"Hiç kimseye hiçbir iş zorla yaptırılamaz, ne yapması gerektiğinin söylenmesi kimsenin hoşuna gitmez. Seçiminizi kendi isteğiniz doğrultusunda yapmayı ve kendi düşüncelerimize göre davranmayı isteriz. Bize isteklerimizin, dileklerimizin, düşündüklerimizin sorulmasından hoşlanırız."

Yine yapmakta zorlanılan bir olay örgüsü daha...

Kitapta "Lider olmak" adı altında çok güzel bir bölüm var ki lütfen aklınıza girene kadar okuyun, liderler size diyorum.

Daha da devam edersem kitaptaki tüm paragrafları yazmam gerekir. Kısacası demek gerekirse herkesin kitaplığında, başucunda olması gereken bir kurtarıcı. Okumaktan asla pişman olmayacağınız bir kitap. Şimdiden iyi okumalar. Kitapla kalın, sağlıklı kalın.     

0 yorum