İyi düşün ki iyi olsun; KARMA


Yaşamım boyunca öğrendiğim her bir bilgiyi insanlarla paylaşmayı seçtim. Bir çoğu bunu aldı ya da bir çoğu önemsemeden geçip gitti. Ama bilgilerimi paylaşma çabalarım hala devam ediyor. Peki ama neden? Çünkü mutlu ve sağlıklı bir yaşam için edindiğim olumlu etkenleri paylaşmalıyım ki, "iyilik" benden size, sizden de tüm sevdiklerinize ve böylelikle de tüm dünyaya bulaşsın. 


Evet, iyilikte bulaşıcıdır. Muhakkak ki size ulaşan iyilik, sizden başkalarına ulaşacak ve bunlar birbirine eklenerek evrende dönüşüme, değişime uğrayarak yine en başa yani bana dönecektir. Bu yüzden kötülük yapmaktan vazgeçmeliyiz, tüm insanlık olarak. 

İşte bütün bu bize dönen iyilik ve kötülükler karma felsefesinin temel taşlarıdır. Belki atalarımız "Ne ekersen onu biçersin" derken karma felsefesinden bahsetmişlerdir. 

Peki nedir Karma felsefesi? Biliyorum felsefe dendiğinde çok ağır açıklamalar yapılacakmış gibi geliyor. Bu sebeple karma felsefesi dendiğinde, kendinizi bu konuya biraz uzak hissedebilirsiniz. Basit bir açıklama ile; kendi eylemlerimizin tamamından sorumlu olmamızı sağlayan, bizi, bu eylemlerin sonuçlarını kabul etme durumunda bırakan bir doğa yasasıdır. Bir nevi karma sözcüğünün anlamı "yapma"dır. Yani karma felsefesi de bu bağlamda kendi yaptıklarımızdır. Şuan da hangi konumda, hangi durumda bulunuyorsak; bunu bilinçli ya da bilinçsiz olarak kendimiz belirlemişizdir. 

Bu felsefeye göre; her hangi bir yerde, her hangi bir zamanda ve her hangi bir şekilde yaptığımız eylemler bir gün mutlaka bize geri dönecektir. Yaptıklarımızı hiç bir zaman geri döndüremez ve hiç olmamışlar gibi de davranamayız. Er ya da geç olumlu veya olumsuz sonuçları ile yüzleşeceğiz. Zira kendi kendimizden kaçamayız. 

Bu şekilde anlatıldığında bazen "kader" olarak anlayanlar da olabiliyor. Ancak karma bundan daha fazlası. Karma felsefesinde, oturduğumuz yerden "kaderimizde ne yazıldıysa o olur" gibi bir yaklaşımda bulunamıyoruz. Aksine yarınlarımızın hep daha güzel olabilmesi, doğanın, evrenin bize daha iyileri verebilmesi için kendimize, çevremize, tanıdık, tanımadık elimizin ulaşabildiği herkese iyilik yapıyor ve bu iyiliklerin bizim yaşamımızda bir karşılığı olacağına ve bu iyiliklerin bize geri döneceğine inanıyoruz. 

Bu felsefeye göre güç tamamen bizim elimizde çünkü ne doğulu kadercilik yapısına ne de materyalist yapısına benzemiyor. Karmaya göre çevremizi de kaderimizi de kendimiz çizebilir, belirleyebilir ve düzenleyebiliriz. Kendi kendimizi geliştirerek, değiştirerek çevremizi etkileyebilir ve olumlu sonuçlar ortaya çıkarabiliriz. 

Bizim en büyük gücümüz özgür irademizdir. Eğer başınıza kötü olaylar geliyorsa ya da güzel şeyler yaşıyorsanız; etrafınızda kahraman ya da sorumluluğu alacak birini aramayın, aynaya bakmanız sizin için yeterli olacaktır. Bu yüzden kendimizle barışalım, yaptıklarımızın sorumluluklarını alalım ve yarınların daha iyi olabilmesi için bu günümüzü daha akılcı ve daha pozitif planlayalım.

Bu yasa iki katmandan oluşmakta. Bunlarda genel ve özel karma katmanlarıdır. Genel karma yasası; kesindir, mutlaktır, evrende bulunan her şey için uygulanabilir. Özel karma ise; bireylerin kendi eylemleri sonucunda ortaya çıkan bireysel sonucu ifade eden durumlardır. Yani kişilerin şuanda yaşadığı her şey, geçmişte yaptıklarının bir ürünüdür ve herkes kendi düşüncelerinden doğan eylemlerden sorumludur. 

Karma ismini verdiğimiz bu düzen, evrensel gücün üzerinde olan bir güç değildir. Aslında karma, bu evrensel güç ve yasaların bir tür başlangıcı gibi görülebilir. Ancak bu noktada kendi özgür irademiz dışında gelişen bir döngü ya da bize sürekli emir veren bir güç olduğuna inanır ve aciz bir şekilde buna teslim olursak, kendimize en büyük kötülüğü yapmış oluruz. Umutsuzluk mutsuzluğu doğurur. Kendinizi onun kollarına bırakmayın. Hayatta iyiliğe yönelik amaçlarınız olsun. 

Haydi şimdi hep birlikte hayatımızda memnun olmadığımız şeyleri bir düşünelim. Var mı? Var ise hemen kendimize gelip, öz güvenimizi ortaya çıkarıp kötü gidişi durdurmalıyız. Unutmayın, tüm dünya zihinsel enerji ve güç ile işler. Bu işleyişte hepimizin içinde bulunan varlığımızın gizli iradesi ile gerçekleşir. Bu anlamda baktığımızda, belki de şu an yaşadığımız kötü durum bir felaket değildir aksine gelecekte yaşayacağımız bir güzelliğe işarettir. Yaşam içinde karşılaştığımız güçlükleri sevelim ve bunun bilinçli, içsel ve arındırıcı güç olduğuna inanalım. 

Şüphesiz ki, karma felsefesinde her bir eylemimiz bir ayna ile bize geri yansıyor. Bu noktada anlamalıyız ki, karma yasası, uymayanların cezalandırıldığı bir kurallar bütünü, yaptığımız davranışların ise ne bir eksiği ne de bir fazlasıdır, tamamen birebir aynısıdır. İşte bütün bunlardan dolayı iyilik yapın, iyi düşünün ve iyi yaşayın. İyi yaşayın ki iyi kalın.        

2 yorum

  1. Bu dünyada hala iyiliği düşünen insanların var olması ne güzel. İnşallah bu iyiliğiniz karma felsefesine göre kocaman bir iyilik olur ve size döner. Emeğinize kaleminize sağlık. Bu yazılarınızı bir kitap ile taçlandırmanızı dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınız ve dilekleriniz için çok teşekkür ederim. İlk kitabım henüz tamamlanmadı. İnşallah onu da tamamlayacağım.

      Sil