"Lumpenproletetariat"

Lümpen kısacası "Paçoz"


Kökeninden kısaca tanımlayacak olursak, Marx ve Engels tarafından yapılan çalışmalarla 1854 yılında ortaya çıkarılan Alman İdeolojisi eserinde dayanan bir kelimedir lümpen. Almanca olarak kullanılan "Lumpenproletetariat" terimi, proletarya yığını (paçoz) gibi bir anlama geliyor. Bu terime göre, lümpen proleterya olarak tanımlanan sınıf, aristokrasiye bağlı olan ve herhangi bir duruşu olmayan insanları anlatmak için kullanılıyordu.

Dolayısı ile bu sınıfın hangi dönemde olursa olsun yapılacak olan "devrime-yeniliğe" katılmak için de bir nedeni yoktur. Bu görüşlerdeki anlama uygun olarak kullanılmaya başlayan lümpen kelimesi, toplumsal sınıf bilinci olmayan ya da sözde bilgilerini kullanarak içinde bulunduğu işçi sınıfını aşağılayan, kendini üstün göstermeye çalıştıkça itici olan insan anlamına gelmektedir.


Günümüzde yer yer kullanılan bu kelimeye baktığımızda anlamından pek bir şey kaybetmediğini görebiliriz. Bu insanlar eğitim ve sınıf bilincinden tümüyle yoksundurlar, karın tokluğuna çalışırlar, genellikle günü kurtarma derdinde olurlar, ne küçük bir umutları be de geleceğe dair herhangi bir planları vardır. Genellikle tüketime esir yaşayan, bunun yanında başkasının üretimini de bir mirasyedi misali tüketen insanlardır. Halk arasında tabiri caizse paçoz olarak da anılırlar.

Anadolu kültüründe ise lümpen kişiliklileri tanımlayan çok zengin tanımlamalar vardır. Bir kaçına değinecek olursak;

*Bir dediği diğerini tutmuyor
*İpiyle kuyuya inilmez
*Bir saati bir saatine uymuyor
*Sözüne güvenilmez
*İpsiz sapsız
*Yapamayacağı yoktur
*Karaktersiz ( En uyanı da bu bence )

Kök nedenine değinirsek, bütün toplumları kişilikli kılan en önemli etken eğitimdir. Yeterince ve nitelikli eğitim alamayan toplumlarda kollektif davranışlar gelişmez. Böyle olunca toplumlarda daha çok arabesk söylemler yaygınlaşır. Kurallı konuşma ve yazmanın yerini sokak dili yani argo sözcükler alır. Çoğu insan günlük yaşamını 100 bilemediniz 150 kelime ile tamamlar. Geldim, oturdum, kalktım vs gibi basit cümlelerle yaşarlar. Bu tipteki insanlar kazara nitelikli eğitim almış kişilerle karşılaşınca susarlar, birkaç dakika sonra ise laubalileşip lümpenliklerini ortaya koyarlar. Onları pis pis sırıtışlarından tanıyabilirsiniz.

Lümpen insan, zevki incelmemiş ama ince zevk sahibiymiş gibi davranan, bu yüzden nitelikli sanattan anlayan biridir. Tabiri caizse "Kıroyum ama para bende" psikolojisi ile hareket eden bir sonradan görmedir. Bu çerçevede dahi, görgüsüzlüğüne rağmen, görgülü gibi de davranmasını bilir. Lümpen insan şahsi çıkarlarına değer verir, ilkesizce yaşar. (Kötü karakter dahi olsa Gollum'un bile bir ilkesi vardır.) Hayatımızda ne kadar değer yoksunu, iş yerinde de ne kadar mobbingci varsa hepsi bu lümpenlerdir. Çünkü lümpen, sınıf atlama doyumsuzluğu yaşar ve o doyumada bir ömür ulaşamaz. Yordunuz beni lümpenler...

Sonuç olarak sağımız solumuz olmuş lümpen, lümpenleşmek modasına uymuş ve belirtilen tanımlara uyan tanıdıklarınız varsa sakin olun ve oradan yavaşça uzaklaşın çünkü lümpen her daim haklıdır sinirlerimizi yıpratmaya değmez.
.



0 yorum