Kum fırtınasında ne yapmalı?

 


Sizlerle her gün daha fazla bilgi yazısı paylaşmak isterim hatta güncel olarak. Umarım bu yakın zamanda olacak. Tek başıma her şeye yetişmek inanın çok zor.

Habere gelecek olursak, dün Ankara Polatlı'da çok kötü bir kum fırtınası yaşandı. Twitter'da gezinirken TT'de bu konu ile ilgili milyonlarca yazı okudum. Açıkçası çoğunluk dünyanın sonunun geldiğini, bunlarında birer işaret olduğunu yazmış. Burada sadece kum fırtınalarının neden oluştuğu ile ilgili bir yazı yazacağım. 

Kum ya da toz fırtınası, genellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde olan meteorolojik bir olaydır. Ve genellikle Sahra çölünde oluşan bir durum. Ankara'da olması alışageldik bir durum değil anlayacağınız. Değişen hava akımı ile birlikte gevşek kumların bir anda havaya yükselmesi ile oluşuyor ve bu da büyük bir hava kirliliğine neden oluyor. Yani fırtına oldu bitti atlattık diye bir şey de yok. Bu nedenle de yaşlıların, hastaların ve çocukların maskesiz olarak dışarı çıkmamasını tavsiye ederim. Covid ile alıştığımız maskelerin bu gibi durumlarda çok yararı olacaktır.

Bu gibi durumlarda nasıl önlem almalıyız diye düşünürseniz AFAD'ın yayınladıklarını sizler ile paylaşacağım.

Öncelikle ağzınızı ve burnunuzu bir maske ile koruyun, eğer maskeniz yok ise herhangi bir bez parçası da olabilir.

Sığınacak korunaklı bir yer arayın. Çünkü bahsettiğimiz şey bir kum fırtınası. O durumda bile evinden çıkıp hikaye çeken insanlar olmuş, çok yazık.

Eğer mümkünse toz ve kum fırtınasından uzak ya da daha yüksek bir alana çıkın. Yere yakın alanlarda fırtına şiddeti daha yüksek olacaktır.

Uçan nesnelere karşı çok ama çok dikkatli olun.

Bulunduğunuz güvenli konumda mümkünse fırtına dinene kadar dışarı çıkmayın. 

Sevgili okur dostlarım, ne yazık ki bu tarz olaylarla önümüzdeki zamanlarda çok karşılaşabiliriz. Önlemlerimizi her daim almalıyız. Neden karşılaşacağız derseniz, görüyorsunuz bitki örtüsünü ve canlı yapısını katledip her yeri betona dönüştürüyoruz. Doğanın dengesi ile oynuyoruz. Bunun bir bedeli olacak elbette. 

Bildiğiniz gibi pandemi döneminde bir kaç aylığına fabrikaların durması ve yarı zamanlı çalışması ile doğa nasıl da kendine geldi. Unutmayın bunların sorumlusu varsa o da biziz.

Sağlıkla kalın...







0 yorum