Başarı Öyküsünü Anlatmak

 

Altı yılı aşmış bir çalışma hayatına sahibim, aslına bakarsanız bu süreçte başarılarımı paylaşmak işimin bir gereği ancak bu tecrübeme ve iyi bir kariyere sahip olmama rağmen bir türlü başarılarımı anlatamıyorum. Çoğu zaman anlatmak ya ayıp geliyor ya da normal. Böyle olunca da insanlar yaptıklarımı hiç değerli görmüyor. Benim gibi olmaman için başarılarını insanlara etkili bir şekilde nasıl anlatacağını öğrenmelisin. Çünkü bende yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Acı ama gerçek.

Bazen bunun nedenini düşünüyorum. Büyük ihtimal içinde yaşadığımız coğrafyanın payı büyük. Neden derseniz ailemiz sürekli bize alçakgönüllü olmamızı öğütlerdi ancak burada bizim fark edemediğimiz incecik bir çizgi var. Yani başarılarımızı anlatmak, deneyimlerimizi paylaşmak bir gösteriş değil, aslında bizden sonra gelecekler için bir yol haritası oluşturuyor. Tabi sürekli övünmekle; engellerin üstesinden başarı ile nasıl geldiğini anlatmak çok farklı durumlar. Bu ince çizginin neresinde duracağınıza ise en iyi siz karar verebilirsiniz.

Bugüne kadar kimimiz doğaçlama yetenekle, kimimiz öğrenilmiş yöntemlerle, kimimizde el yordamı ile bunu yapmaya çalıştık. Fakat şöyle bir durum var ki, bu konuda yeni metodojiler geliştirilmeye başlandı. Özellikle başarı hikayenizi nasıl anlatacağınız ve gerçeği kırmadan, bükmeden nasıl etkileyici bir şekilde sunacağınız konusunda çok harita var. Şimdi bu yol haritaları nelermiş bir bakalım.

*Dinleyicileri tanımak*

Sadece başarılarımızı anlatmak için değil, neredeyse tüm görüşmelerde ve sunumlarda dinleyicimizin kim olduğunu bilmek çok ama çok önemli. İnsanların sizi dinlemesini istiyorsanız ilk önce onların kim olduğunu, nasıl bir dünyaları olduğunu, hayata bakış açılarını bilmemiz gerekir. Hikayeniz sizi dinleyen insanların dünyaları ile benzerlik göstermeli ve onları içine çekmelidir. Mesela hafta sonları bisiklete binmeyi seven genel müdüre bir sunum yapacaksanız yönettiğiniz projeyi bir bisiklet metaforu ile anlatabilirsiniz. Bu da karşınızdaki kişinin sizin başarıya ulaşırken nasıl bir yol izlediğinizi zihninde canlandırarak aklında daha iyi tutmasını sağlar.

*Olumsuz özelliklerinizi nasıl geride bıraktığınızı paylaşın*

Örneğin, satış alanında çok başarılı birisinin gençliğinde insanlarla iletişim kuramaması ya da çoğu işin iyi gitmemesi her zaman çekicidir. Sizde başarı hikayenizi anlatırken mutlaka kusurlarınızdan da bahsedin. 

*Canavarları nasıl yendiğinizi anlatın*

Siz de hikayenizdeki canavarların ne olduğunu bulup, onları nasıl yendiğinizi anlatmalısınız. Çünkü sizi dinleyen insanlar da hayatlarının bir döneminde benzer canavarlarla karşılaşmış, o zorlukların üstesinden gelmeye çalışmışlardır. Bu hikaye yöntemi dinleyicilerin sizinle empati kurmasını, hikayenizle kendi hikayelerini özdeşleştirmelerini ve aranızda güçlü bağlar kurulmasını sağlar. 

*Deneyimlerinizden öğrendikleriniz kıymetlidir*

Başarı hikayenizi dinleyiciler için etkileyici kılacak en önemli şeylerden biri de yol boyunca öğrendiklerinizdir. Size Steve Jobs'un Standford University mezuniyet töreninde yaptığı konuşmadan örnek verebilirim; "Okulu bıraktığım ve derslere girmek zorunda olmadığım için kaligrafi dersi alıp bunun nasıl yapıldığını öğrenmeye karar verdim. Serif ve sans serif yazı karakterleri hakkında yeni şeyler öğrendim. İyi bir tipografinin sahip olması gereken şeyleri öğrendim. Kaligrafi bilimin dahi açıklama getiremediği derece güzel, tarihi ve artistik bir şeydi. Ancak bu öğrendiğim şeyleri pratikte uygulayıp uygulayamayacağımı bilmiyordum. 10 yıl sonra ilk Macintosh'u tasarlarken bu aldığım dersi hatırladım. Kaligrafi dersinde öğrendiklerimi bilgisayarın arayüzünde uyguladık. Eğer o dersi almasaydım Mac'lerin fontları bu kadar başarılı olamazdı..."

Bu tür deneyim hikayeleri dinleyicilere yeni dünyaları keşfetme cesareti verir. Ve bu yolda yürürken vazgeçmeme cesareti verir.

Uzun lafın kısası, hepimiz hayatımızın kahramanıyız. İster iş hayatı olsun ister özel hayatımız hikayemizi en iyi şekilde anlatmak kıymetli. Kimisi bu deneyimlerden faydalanır, kimisi engelleri aşarken ki irademizi ve yaratıcılığımızı görür, kimisi de geleceğe daha umutlu bakar. Her ne olursa olsun insanlarla bağ kuran, bizi özel yapan ve ayıran tek şey hikayemiz olacaktır. 

Asla pes etmeyin ve kazandığınız savaşları insanlarla paylaşmaktan çekinmeyin.

0 yorum