Maskeli Vicdanlar

 


Bu aralar pek bir söylenir oldum, "ikiyüzlüler ikiyüzlüler" diye. Sizlerin de hayatında böyle insanlar var mı? Belki arkadaşınız, belki eşiniz, belki akrabanız? Çok zor bu insanlarla mücadele etmek. Hele ki ömrümüzün neredeyse çoğunu geçirdiğimiz iş yerinde.

İkiyüzlü bir insanın var olduğu bir iş ortamında kendisini kötü hissedenler, zor durumda kalanlar bu durumun farkında olup, bunun sonuçlarını öngörerek önlem almaya çalışanlar elbet olacaktır. Ancak şu da bir gerçek ki, açık ve dürüst olup, bunu özendirenler, içi dışı bir olanlar ikiyüzlü insanların doğrudan hedefi olurlar. Çünkü ikiyüzlü insanlar bu doğallıktaki insanları kendilerine bir tehdit olarak görürler, her daim onlarla uğraşır ve onlara saldırırlar.

İkiyüzlü insanlar tarafından aldatılanlar, büyük olasılıkla gerçeği hissetmekte, durumu sonuna kadar fark etmektedirler. Ancak, bazı insanlar var ki sahtede olsa hoşlarına giden sözleri duymaktan, yapmacıkta olsa gururlarının okşanması onları mutlu eder. Pek şikayetçi görünmezler bu sahte durumdan. Tam tersine kendilerine dürüst davrananları, gerçekleri anlatanları çok fazla dikkate almazlar. Hatta ve hatta gerçek dostlarının kıskançlık, çekememezlik gibi duygularla hareket ettiklerini bile düşünürler. Hani derler ya doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar diye. Bu ülkede değil, bu dünya da kimse sevmez doğru ve dürüst insanları. 

İkiyüzlüler genel olarak çok rahat kişiliklere sahip insanlardır. Yani bu çirkin tavırları ortaya çıktığında, farklı insanlarla farklı konuştukları anlaşıldığında hiç rahatsız olmazlar. Utanmazlar, sıkılmazlar, özür bile dilemezler. Mutlaka kendilerini haklı gösterecek nedenleri vardır. Hatta çoğu zaman hiç tereddüt etmeden inkar bile ederler. Gerçeği ortaya koyan kişiyi yalancılıkla, dedikodu yapmakla, kıskançlıkla suçlarlar. Bunlar ikiyüzlülükten de öte yüzsüz insanlardır. Ninelerimiz dedelerimiz derdi de inanmazdım, bir insan utanmıyorsa o insandan kork kızım, diye. Yazık ki ikiyüzlü dediğimiz insanlarda utanma duygusu yoktur. 

Yüzsüz insanlar ahlak, iş disiplini, insana saygı, sorumluluk gibi kavramlarla hiç ama hiç tanışmamışlardır. Onlar için amaçlarına ve çıkarlarına uygun olan her davranış ve düşünce doğrudur ve onlar o şekilde düşünmeye, davranmaya sonuna kadar hakları vardır. Şöyle söyleyeyim, tecrübe ile sabit, çıkarlarına uyuşmadığınızda sizinle olan ilişkileri de biter. Ve tabi ki haklı nedenleri vardır. Hep haklıdırlar. Karşıdaki insana "ne oldu, ne var, neyin var" gibi sorular sormazlar. Çıkar biter, haklı nedenleri ile kendilerini rahatlatır ve hayatınızdan sıvışırlar. Vicdanlarını maskeleyip rahatlarlar. Acaba bir vicdanları var mı? Bu da tartışma konusu.

Gelelim iş ortamında ikiyüzlü ya da yüzsüz insanlarla ilgilenmenin yollarını konuşmaya. İki yolu var diyebiliriz. Birincisi, onları yok saymak, önemsememek, görmezlikten gelmek ve olabildiğince yalnız bırakmaktır. Bu durum o kişileri belki daha saldırgan yapabilir. Ancak saldırganlıkları da kendilerini el vermelerine neden olabilir. Yani tahmininizde yanılmamış ve o kişinin ikiyüzlü olduğunu anlamışsınız demektir. Bu sayede onlardan daha çabuk uzaklaşmış ve aranıza mesafe koymuş olacaksınız. 

İkincisi ise, bu insanları kazanmak istiyorsanız, çok zaman ve emek harcayarak bu tutumlarını değiştirmelerini sağlayabilirsiniz. Ama bu sizi çok yoracaktır. Neyse, bu yol, o insanın ikiyüzlülüğünün ya da yüzsüzlüğünün karakter sorunu değil, bir davranış sorunu olması durumunda işe yarayabilir. Ancak tekrar edeyim çok zordur bu insanların bu davranışlarını değiştirmek. Belki de en iyisi sevgili dostum, insanın arkadaşlarını ve iş arkadaşlarını seçerken çok dikkatli olması ve sorunlu ilişkileri baştan engellemesidir. 

Kendine iyi bak, seni üzen insanlardan uzak dur. Unutma hayat bir kere var...  

0 yorum