Pandemi ve zaman algısı; Günler nasıl geçiyor?

 

İlk covid vakası 11 Mart'ta yayınlandı yani neredeyse 1 yıl 1 ay olacak. Eğer son günlerde zamanın ne kadar hızlı geçtiğini düşünüp şaşırıyorsan, yalnız değilsin. Yakın tarihlerde yapılan bir araştırmada, katılımcıların %80'inden fazlasının sosyal mesafenin zaman algısını bir şekilde değiştirdiğini düşündüğü görüldü. Son günlerde bende aynı durum içindeyim. Ya zaman çok hızlı akıyor ve farkına varamıyorum ya da zaman bir yerde donup kalıyor çok sıkılıyorum.

Belki hepiniz deneyimlemişsinizdir, sürükleyici bir konuşmanın ortasındasınız ve bir saatin geçtiğini anlayamıyorsunuz ya da meditasyon yapmaya çalışırken geçen sürenin iki dakika olduğunu hissediyor ve anlıyorsunuz. Zaman algısı konusunda hala anlamadığımız bir çok şey var. Zaman kavramı biraz göreceli bir şey. Saniyeler ve dakikalar öngörülebilir, titiz bir hassasiyet ile ölçülebilir, ancak zaman deneyiminiz nörolojik ve duygusal durumumuza bağlı olarak genişleyebilir ya da daralabilir.

Zamanı genişleten ve daraltan durum, aslında "insan deneyimi yoğunluğu"dur. İnsan, deneyiminin yoğunluğu yüksek olduğunda, zaman farklı bir hızda geçiyormuş gibi hisseder.

Peki bu durum covidle nasıl bağlanıyor? Burada ki konu algı olduğu için, salgının zaman algınızı etkileme şekli tamamen size özel. Bununla birlikte, yukarıda bahsedilen çalışmada, zamanın yavaş ilerlediği algısının daha düşük bir görev yüküne sahip olmakla bir ilgisi olduğu görülmüş. 

Zamanı yavaş geçiyormuş gibi hissettiren üç şey;
*Farkındalık
*Yeni, özgün deneyimler
*Stres ve korku

Zamanı hızlı geçiyormuş gibi hissettiren üç şey;
*Meşgul olmak
*"Hedefe yönelik" faaliyetler yapmak
*Dopamin hormonu üretebileceğimiz etkinliklerde bulunmak

Eğer zamanın çok yavaş ilerlediğini düşünüyorsanız, zamanın daha hızlı ilerlemesine yardımcı olmak için en iyi uygulama, sağlıklı, size iyi gelecek ve sonunda dopamin hormonu üreteceğiniz etkinliklerde bulunmaktadır. Ve eğer zamanın çok hızlı geçtiğini hissediyorsanız, dikkatinizi vermek, yavaşlamak ve şimdiki ana odaklanmak için biraz zaman ayırın. Peki senin için durumlar nasıl? Zaman şuan senin için çok hızlı mı yoksa çok mu yavaş geçiyor? 

Benim için çok hızlı...     
 

0 yorum