Kadın Olmak...


Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olabilmek için verdiği mücadele 8 Mart 1857 yılında başlar. İşte o gün New York da 40.000 kadın dokuma işçisi daha iyi çalışma şartlarına sahip olabilmek adına grev başlatmış. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da fabrikada çıkan yangın sonucunda kurulan barikatlardan kaçamayan 129 kadın işçi can vermiştir. Her yıl kutlanan ya da kutlanmaya çalışılan 8 Mart Dünya EMEKÇİ Kadınlar Gününün üzücü hikayesi bu şekilde başlamıştır.


Bu olaydan 53 yıl sonra Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonele bağlı kadınlar toplantısında 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olmasını önermiş ve oy birliği ile kabul edilmiştir. Kadınların haklarını kazanması, iyileştirilmesi, vahşi kapitalist sömürgeye baş kaldırmak ve dünya barışının korunması için 1921  yılından itibaren her yıl 8 Mart "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

8 Mart, dünyanın her yerinde, her şehrinde kadının mücadele, özgürleşme, dayanışma ve eşitlik günüdür. Farkındalıktır. Kadının da toplumun her alanında olduğunun ve olmaya da devam edeceğinin simgesidir. 

Ancak yine de zordur kadın olmak. Bir kimliğe sahip olmak, varlığının dinlenmesi. Sadece Türkiye'de değil her yerde zordur. Türkiye'de birçok yerde kadına şiddet, hala meşru olarak görülüyor. Ve bu birçok yerde kadın olarak doğanlar kendilerini şanssız hissetmeye devam ediyor. Küçük yaşta evlendirilmek; şiddetle, acıyla, tacizle, tecavüzle kocaman bir ömrün sadece kısacık bir kısmında yaşayabiliyor. Kelebeğin ömrü gibi bu kadınlarımız yok olup gidiyor hayatın içinden...

Bırakın kadınlar da erkekler kadar hür ve mücadeleci olsun. Bırakın cinsel ve sınıfsal ayrımları, bırakın kadın ne olmak istiyorsa onu olsun. Tek bir gün ile değil, her gün sevin, destekleyin onları. Bir toplum kadın olmadan bir 'hiç'tir.

Bir kadın nedir bilir misiniz?

ᔐÇocuktur, çocuk gibi davranmayı sever. Erkeğinden de kendisine çocuk şefkati göstermesini bekler. 

ᔐGüçlüdür, hatta erkekten bile güçlü. Ama bu gücünü her zaman kullanmak istemez, ister ki erkeğinin gücünde huzur bulsun. Kadın olduğunun hissini sever.

ᔐSevgidir, içinde her zaman sevgiyi taşır. Kolay kolay kıramaz sevdiklerini. Bir görebilseniz ne kadar sevgi dolu olduğunu, ağlardınız.

ᔐYaratıcıdır, yaratıcılığının sınırlarını tahmin edemezsiniz. Bunu ortaya çıkarmak için sevecekleri , değer verecekleri birini beklerler.

ᔐEn önemlisi hayattır, yemek yemek, su içmek bile anlam kazanır...

"Kadınlar size Allah'ın emanetidir." 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günümüz kutlu olsun!!



0 yorum