#Hashtag #nasıl #kullanılmaz


Instagram'da gördüğüm birbirinden değişik hastagler yüzünden bu yazıyı yazma ihtiyacı duyuyorum. Sanıyorum ki hashtag kullanımı biraz yanlış anlaşıldı. Şöyle ki, gördüğüm bütün bir cümlede, her kelime başına hashtag koymalar, her bir harf ve her bir kelime başına hashtag koyma, hatta bu bazen kelime sonlarında da olabiliyor. Rahatsız edici değil mi? Yeni gelinleri ise hiç yazıma katmıyorum. Kullanımı kafa karıştırıcı olsa da, hashtag online iletişimin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Tabi nasıl kullanılacağını bilirsek...



Gelin hep birlikte hashtag'in kısa tarihini inceleyelim. 

  • İşaret (#) , ilk olarak 12. yüzyılda önüne geldiği notanın yarım tonla çalmasını gösteren bir ifade olarak "sharp" ismi ile kullanılıyordu. 
  • Daha sonra 14. yüzyılda satır başlarında ve anlaşmalarda bulunan maddeleri göstermek amacı ile kullanıldı. 
  • 1870'de Fransız Emila Baudot'un geliştirdiği telgraf alfabesinde pound'u temsil eden pound işareti Amerikan alfabesinde bulunmadığı için #, pound sembolu olarak kullanılmıştır.
  • Devamında, 20. yüzyılın ortalarında satrançta şah-mat olarak gösterilen #, 1960'dan sonra telefonun yaygınlaşması ile tuş takımında santrale komutları iletmek amacı ile görev almıştır.
  • 1980'de ise, bazı bilgisayar programlama dillerinde kullanılan bu işaret #, 2000'lerde de IRC kanallarında kullanılmaya başlanmıştır.
  • Şimdi daha da günümüze gelelim, 2007'de Chris Messina, @factoryjoe kullanıcı ismi ile Twitter'da gruplar oluşturabilmek için öneriler vermiş ve Twitter'da kullanılmaya başlanmıştır.
  • Twitter'da tutması da 2009 tarihinde olmuştur. Hatta Twitter resmi bir açıklama ile hashtag'e olan desteğini bildirmiştir.
  • 2011'den günümüze kadar olan zamanda ise sırası ile Instagram ve Facebook hashtag'ı servis olarak kullanıma sokmuştur.
Peki bu simgeyi nasıl kullanırsak daha iyi olur? Bu işin püf noktalarını size şöyle açıklayayım; hahtagden sonra büyük ya da küçük harf kullanmanız pek bir şey fark ettirmez. Ancak seçeceğiniz kelimeye dikkat çekmek istiyorsanız, baş harfleri büyük devamını da küçük yazarak getirebilirsiniz. Kelime öbeklerinden oluşan hashtagde (-), ('), (/) gibi işaretler etkisizdir. Bunları kullanmayın, dümdüz yazın öyle. Tabi yazım yanlışlarına da dikkat edin. Çünkü yanlış yazılan bir hashtag sonucu başka yerlere de götürebilir.

Mesela hashtaglerde sayı kullanmakta gereksizdir. Ama tabi ki insanlarımız sevdiği için her şeyi hashtagden sonra yazıp paylaştı ve o tarihlerde öyle gitti. Manasız bunu yapmayın.

Gelelim en önemli hususa, bazı resimlerde o kadar çok hashtag kullanımı var ki, bu içeriğinizi gerçekten biraz "itici" gösteriyor. İnanın bakmıyoruz ne yazmışsınız diye. Gereksiz çünkü. Kısaca paylaşımınızı tanıtan bir hashtag yazmanız daha iyi duracaktır.

Benzer bir hususta var ki, paylaşılan içerikle alakasız ama popüler hashtag kullanılması, bu da sizin paylaşımınıza bakış açısını olumsuz etkiler. Paylaşım ile anlamlı ve kullanılabilir hashtagler daha çok etkileşim sağlar ve unutmayalım cümlelerimizin tamamı hashtagten oluşmamalıdır.

Neticede, sosyal medyada hashtagleri doğru bir şekilde kullandığınızda konunuza veya içeriğinize ilgi duyan fakat henüz etkileşime geçmediğiniz kişilere erişebilir; bu doğrultuda da çevrim içi büyümenize arttırabilirsiniz.

1 yorum

  1. #çok#güzel#yazmışsınız#teşekkürler#devamını#bekliyoruz

    YanıtlaSil