Neuro Linguistic Programming - NLP

 

NLP ile tanışmam, iş masama bırakılan bu kitap ile başladı. Sonrası zaten merak, okuma, birazda araştırma.

Kitabın kapağındaki şu yazı dikkatimi çekti; "Yaptığınız gerçekten istediğiniz şeydir. Yapmıyorsanız aslında istediğiniz şeyi yapıyorsunuz; yapmamayı!"

NLP'yi öğrenmek ve uygulamak hayatımızı şans ve tesadüfe bırakmak yerine, kendi istediğiniz biçimde yaratmanızı sağlıyor. 

NLP hem bilinci hem de bilinçaltını etkin bir duyarlılıkla kullanmaya yönelik, zihinsel sürecin işleyişini yeniden yapılandırma tekniği aslında. 

NLP ile çok hızlı sonuç alabiliyorsunuz, aylar, yıllar süren bir süreci; bir kaç saat, hatta bir kaç dakikaya bile indirebiliyorsunuz. Mesela çok büyük bir fobinizden kurtulabiliyorsunuz. Benim için öfke kontrolümü yapmaya ve bunu yönetmeme yardımcı oldu diyebilirim. 

NLP ile; 

Sizi engelleyen fobilerinizi yenebilirsiniz.

Size zarar veren alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz.

Kendinizi motive etme tekniklerini öğrenebilirsiniz.

NLP'nin özünü kavradığınızda onu yaşamınızın her alanına uygulayabilirsiniz. Çünkü başarının ve mutluluğun spesifik bir düşünce şekli ve yapısı vardır. Bu ise herkes tarafından öğrenilebilir. Zihninizi kendiniz için çalıştırmayı öğrenin. Zihin-beden sisteminizin kontrolü sizde olsun.

NLP'de hayatınızı kolaylaştıracak o kadar çok egzersiz var ki.

Bunlardan bir kaçını gelin hep birlikte okuyalım;

Resim Çerçevesi

Sizi etkileyen problemi düşünün. Ancak çok büyük ve içinden çıkılmaz bir durum seçmeyin kendinize. Günlük yaşamdaki basit bazı sorunlarla başlayabilirsiniz. Bir şeyi ertelemek ya da bir alışkanlığı değiştirmek gibi. 

Bu durumu, eski bir fotoğraf gibi görmeye çalışın. Sanki yıllar öncesinde yaşanmış ve bitmiş bir anı gibi... Onu eski bir resim haline getirin ve sonra da bu resmi, antika bir çerçeve içerisine yerleştirin. Bu çerçeve iyice eskimiş, tozlanmış bir çerçeve olsun. Baktığınızda yıllar öncesine aitmiş gibi dursun.

Şimdi kendinizi bir müzede hayal edin. Bu müzenin duvarlarında çok eski zamanlardan kalma resimler var. Hepsi de antika bir takım fotoğraflar. Şimdi sizde oluşturduğunuz resmi bu müzenin duvarlarından birine asın. Şimdi bir başka olumsuz durumu da aynı şekilde çerçeveleyip bu müzenin duvarına asın. Resimlerin üzerine de güzel spot ışıkları koyun. Şimdi diğer resimlere ve astıklarınıza bir dönün bakın. Hepsi de antika. Hiç biri gerçek değil. 

Müzenin kapısına doğru gelin şimdi ve uzaklaşın. Müzeyi ve müzedeki resimleri tamamen arkanızda bırakın. Geleceğe doğru yürüyün. Önünüzde aydınlık, mükemmel bir yol var. Ve o yolun ilerisinde muhteşem bir yaşam var. Şimdi o yaşama doğru ilerleyin.

Eski duygularınız hala yerinde mi? Şimdi de çalışmaya ilk başladığımız zamanki duygularınıza bir bakın. O resimleri bir daha düşünün. Aklınıza olumsuzluk geliyor mu? Eğer uygulamayı yoğun duygular ile yapmışsanız eski duygularınızın artık yok olması gerekir.

Mükemmellik Çemberi

Bu uygulama, dilediğiniz an motivasyonunuzu yükseltmeye yarar. Kendinizi güçlü bir zihinsel ve fizyolojik duruma uyarlamanıza yardımcı olur. Eğer mükemmellik çemberini hayatınızın bir parçası haline getirebilirseniz, kolay kolay kendinizi güçsüz bir durumda bulamazsınız. NLP tekniklerinin içinde belki de en motive edici uygulama budur. 

Öncelikle kendinizi mükemmel hissettiğiniz, kendinize güveninizin zirvede olduğu bir zamanı hayal edin. Mutlaka böyle bir zamanınız vardır. Her insanın olmuştur.

Bu mükemmellik anına dair duygularınızı çok yoğun bir şekilde yaşayın. Zihninizde o anı bütün ayrıntısı ile görün. Duyabildiğiniz sesleri duyun. Yani o anı içinde birebir olmasa da yaşayın. Ve şimdi de, ayaklarınızın altında harika, ışıl ışıl bir mükemmellik çemberi olduğunu canlandırın. Bu çember bir daire olabilir. O çemberin içinde kendinizi yenilmez hissedin. Ve şimdi de bütün gücünüzle yumruklarınızı sıkın ve 10-15 dk kadar da dimdik durun.

Gelecekte herhangi bir zamanda, kendinizi bu mükemmellik durumu içinde hayal edin. Gözünüzde büyüttüğünüz bir şeyi düşünün ve kendinizi onu yaparken hayal edin. Tam o anda, mükemmellik çemberinize girin, dik durun, derin nefes alın ve yumruğunuzu sıkın. Göreceksiniz ki, gözünüzde büyüttükleriniz, artık size çok daha kolay gelmeye başlayacak.

Şimdi de mükemmellik çemberinizden çıkın ama çemberi önünüzde görmeye devam edin. Dilediğiniz an ona girebilir ve kendinizi anında güçlü hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu uygulama da, diğer NLP uygulamaları gibi, tekrar ettikçe mükemmelleşecektir.

Yüksek Motivasyon Sağlamak

Yapmayı istediğiniz ancak bir türlü eyleme dökemediğiniz bir şeyi düşünün. Şimdi de içinizden bunu yapmanıza itiraz eden bir ses olup olmadığını kontrol edin. Bunu yapmanızı istemeyen bütün sesleri duymaya çalışın. 

Eğer yapmanıza itiraz eden bir ses varsa, o sesi yavaş yavaş kısın. Diyelim ki, içinizden bir ses, "Hayır yapamazsın bunu." diyor. O sesi, bir fısıltı haline gelinceye kadar kısmaya devam edin.

Şimdi ertelediğiniz bu işi yapıp bitirmiş olmanın verdiği heyecanı yaşayın. Eğer bu işi bitirmiş olsaydınız neler hissederdiniz? Kendinizi nasıl ödüllendirirdiniz? Bütün bu pozitif duyguları yaşamaya çalışın.

Yapmak istediğiniz bu eylemi, olabildiğine canlı, renkli ve size coşku verecek şekilde hayalinizde canlandırın. Bu hayali kurarken, arka planda sizi motive edecek bir müzik de dinleyebilirsiniz. 

Son olarak da, eyleme geçmelisiniz. Bu motivasyonu sadece zihninizde değil, gerçek yaşamda da eyleme dönüştürün. O zaman hemen şimdi bir şeyler yapın. Eyleme geçmek, sihirli bir değnek gibidir. Bu bütün koşulları değiştirir. 

Film Müziği Uygulaması

Bu teknik, hafif ve orta yoğunluktaki duyguların temizlenmesinde kullanılır. NLP tekniklerinde tamamlayıcı olarak da kullanılabilir. 

İlk önce, size problem yaratan bir durumu düşünün ve bunu zihninizde canlandırın. Bu durumu tüm detayları ile hayal edin. Görebildiklerinizi görün, duyabildiklerinizi duyun ve tüm duyguları hissedin. 

Şimdi de bu durumlar tamamen aykırı bir müzik eşliğinde, hayalinizi canlandırmaya devam edin. Bu belki bir komik müzik olabilir. Müzik eşliğinde, bu can sıkıcı durumu tekrar zihninizde canlandırın. 

Duygularınıza yoğunlaşın. Bu can sıkıcı durumu düşündüğünüzde, hala kendinizi kötü hissediyor musunuz? 

Gelecekte kendinizi bu durumla yüzleşirken hayal edin. Eğer yeterince yoğunlaşarak bu uygulamayı yapabilirseniz, kendinizi kötü hissetmediğinizi fark edeceksiniz.

Evet yazının sonuna geldik. NLP ile ilgili daha çok teknik öğrendikçe sizlerle paylaşmak isterim. Kendine iyi bak güzel insan. Başka yazılarda görüşmek üzere.

0 yorum