Beklemenin Asaleti



İnsanoğlunun zamanla olan en temel ilişkisi belkide beklemektir. Beklemek, hayatın ta kendisi, temel kanunu ve gerçeği... Cemil Meriç Jurnal isimli eserinde "Yaşamak beklemektir" der. Yaşamdan zevk alabilmek için bekleyecek bir nedeni olan insanlar ne kadar da şanslı. Kırık düşler insanları beklemenin verdiği lezzetten vazgeçirir mi bilemem ancak bu duyguyu yaşamak büyük bir ustalık gerektirir ve bu da bir ayrıcalıktır. Herkes yapamaz...


İçinde yaşadığımız bu hız çağında ilk önce öğrenilmesi gereken sanatların başında "bekleme sanatı" geliyor. Hiç birimiz bu yetenekle doğmadık. Nasıl ki bebekler aç ya da rahatsız olduğunda hemen ağlayarak ilgi beklerler. Kendilerine gerekli olan şeyler için, beklemeleri gerektiğini ancak ileri ki yaşlarında anlarlar. Bu nedenle, beklemeyi bilmek olgun bir kişiliğin göstergesidir. 

Beklemek, birazda yavaş konuşmak gibi. Ezerek cümleleri, herkesin anlayacağı gibi anlatmak. Geceye selam verip yeni güne usulca elini uzatmak gibidir. Dakikaların nabzını tutarak, nefesi zikir eylemektir. Zaman ile yapılan mahrem bir sohbet gibidir. Akreple yelkovanın nasıl birbiri ardı ilerlediklerine şahit olmaktır. Beklemek aşktır, beklememek  ise aşksızlık... Ucu bucağı yoktur. Yücelmek için beklemek gereklidir. Ahmet Ümit'in de dediği gibi "Beklemeyi bilmek en büyük bilgeliktir."

Öyle ki hayatta her şey bunun üzerine kurulu adeta. Bir kuşun yumurtadan çıkmayı beklemesi, ağacın meyve vermeyi beklemesi, güneşin doğmayı beklemesi gibi... İnsanoğluda akşam olunca ertesi günü, ayrılınca kavuşacağı günü ve hasta olunca iyileşeceği günü bekler. Sabırla bekler tüm hayallerinin gerçekleşmesini.

Kur'an-ı kerim de ise şöyle denir "İnsan aceleden yaratıldı." Bu yüzden aslında beklemeyi pek sevmez insanlar. Fıtratı ile hep bir uyum içindedir. Oysaki beklemek sabrın sınavıdır. Başarının sırrı bile beklemekten geçmiyor mu zaten? 

Bazen uzaklardan gelecek bir sevgiyi beklemektir hayat. Umutla sabır etmektir. Verilecek sınavın sonunda en güzel ödülü almaktır. Beklemek güzeldir. Yeter ki beklenen her şey beklemeye değer olsun...

Bir direniştir adeta. Bir beklenti içinde olmak ve kocaman bitmeyen bir umut taşımaktır. 

Beklemenin adını kötüye çıkaranlar şunu bilmelidirler ki, beklemek bazen kavuşmaktan daha haz vericidir. 

2 yorum

  1. Bir gün gelir,
    Açmaz dediğin çiçekler açar.
    Gitmez dediğin dertler gider.
    Bitmez dediğin zaman geçer.
    Hayat öyle bir sır ki ;
    Önce Şükür, Sonra Sabır,
    Sonra da inanmak gerek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.

      Sil