Paris yanıyor, Sarı yelekliler


Fransa'da "Sarı Yelekliler" protestoları büyümeye devam ediyor. 75 bin kişinin katıldığı bu protestoda hükümet olağanüstü hal seçeneğini incelemeye başladı bile. Akaryakıt fiyatlarına gelen zam nedeni ile düzenlenen bu gösterilerde 133 kişinin yaralandığı, 412 kişinin de gözaltına alındığı açıklandı. 


Hükümet sözcüsü, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Edouard Philippe ve İçişleri Bakanı Christophe Castener'in uygun tedbirleri görüşmek üzere Pazar günü bir araya geleceğini belirtti.

Sarı yelekliler, Paris'teki ünlü Şanzelize Caddesini kapattılar. (Champs-Elysees) Fransa Cumhurbaşkanı Macron eylemcilerin talebine olumlu yanıt vermezken, hükümet ile sarı yelekliler arasında yapılan görüşmelerden herhangi bir olumlu sonuç çıkmadı. 



Peki bu gösteriler nasıl bu kadar büyüdü? Başlangıçta yakıt fiyatlarının arttırılmasına karşı ortaya çıkan sarı yelekliler, vergi artışının yanı sıra artık sosyal adaletsizlik ve siyasetçilere olan güvensizliğe ilişkin tepkilerini de dile getirmeye başladı. Akaryakıttan açılan olay nerelere kadar uzandı, meğer insanlar ne kadar çok doluymuş.

Polis tarafından oluşturulan barikatı aşmaya çalışan öfkeli göstericiler Paris sokaklarındaki araçları ateşe verdi. Adeta Gezi parkı olayları gibi bir tablo çiziliyor. 

Gösteriler sırasında yaklaşık olarak 5 bin polis memuru görev almış. Sarı yelekliler, üç haftadır Cumartesi günleri eylem yapıyor ve akaryakıt zammına olan tepkilerinin yanında ayrıca asgari ücret ve emeklilik zamlarının da arttırılmasını talep ediyor.

Hükümet ise bu gösterileri bitirebilmek için OHAL ilan etmeyi düşünüyor. Bazen düşünüyorum da insanlar daha barışçıl bir şekilde de eylem yapabilirler ama biliyorum ki durumlar hiç bunu gerektirmiyor. Hakkımızı ararken bile yakıp yıkıyoruz. Sanırım bu, bir çok insanın özünde var.

Cumartesi gün boyunca, bazıları metal sopa ve balta taşıyan maskeli eylemcilerin araçları ateşe verdiği ve bazı binaları meşaleyle yaktıkları görüldü. Bu kişilerin istediği bir değişimden çok kaos bence.

Umarız ki insanoğlu bir gün kaos yaratmadan da değişimi yaratabileceğinin farkına varır. Ve umarız ki, insana ve çevreye daha fazla zarar verilmeden bu olayda kapanıp tarih olur. 


0 yorum