Covid-19 Aşısı Umut Veriyor


Günlerdir sürüncemede kalan bir yazı oldu benim için. Her gün olmasa bile haftada üç gün yazı yazmaya çalışıyorum ancak iş yoğunluğumun verdiği yorgunluk bunu yapmama engel oluyor.

Korona ile ilgili kötü olduğu kadar güzel haberlerde almıyor değiliz. Geçen günlerde çok sevdiğim dergimi okurken (Popular Science) korona virüs aşısı ile ilgili pozitif haberler gördüm.

Bu sefer haberler Amerika'dan, biyoteknoloji firması olan Moderna, Temmuz ayında yaptığı açıklamaya göre covid-19 aşısına yönelik insanlar üzerinde yürüttükleri deneylerin 27 Temmuz tarihinde son aşamasına geleceğini bildirmiş. Sizce de bu güzel haber değil mi?

Bu üç aşamalı deneye Amerika'dan 30000 denek katılacak. Deney, aşının güvenli olup olmadığını ve virüsün bulaşmasını önleyip önlemeyeceğini göstermek ya da enfeksiyonun belirti gösterecek kadar ilerlemesini önleyip önlemediğini belirlemek amaçlı tasarlanmış.

Eğer denekler olumlu belirti gösterir ve covid-19 vakaları durdurulursa, aşı yine başarılı sayılacak.

Yinede araştırmalar 27 Ekim'e kadar durmadan devam edecek. Umarım başarılı olurlar.

Şuan Amerika'da ki bu firma aşı konusunda lider durumda.

Yine de yazımı sonlandırmadan önce şunu belirtmek istiyorum. Bir çok bilim insanı piyasaya ilk çıkacak aşıların etkili ya da güvenilir olamayacağını buna çok güvenmememiz gerektiğinin üzerinde duruyorlar.

Siz siz olun mümkün oldukça çok koruyun kendinizi ve bu virüse hiç yakalanmayın.
Sağlıkla kalın.


0 yorum