Covid-19 sonrası aktiviteler



Birçoğumuz için aylarca süren bir karantina döneminden geçtik. Biliyorum ki dışarı çıkıp yazın tadını çıkarma dürtüsü çok ama çok güçlü. Peki bizim için güvenli olan şeyler nedir? Sizlerle okuduğum yazılardan edindiğim tavsiyeleri kendi düşüncelerimle de harmanlayıp paylaşacağım.

Ancak belirtmek isterim ki, bireysel riskiniz; yaşınıza, sağlığınıza, bölgenizde virüsün ne kadar yaygın olduğuna ve bu aktiviteler sırasında ne tür önlemler aldığınıza göre değişecektir. Belki yazılacak bazı aktiviteler bir çok yerde sınırlandırılmıştır. Bu nedenle bölgenizdeki kurallara göre uygulamanız daha iyi olacaktır.

Unutmamak gerek ki, dışarı çıkıp da hastalığa yakalanma riskinizin sıfır olduğu hiçbir durum bulunmamakta. Bir çok yerin açılmaya başlaması ile neyin güvenli olup neyin olmadığını anlamak ve analiz etmek biz bireylere düşüyor. Yani şunu anlamamız gerekir, herkes kendi sağlığından sorumlu.

Ana kural aslında şu; enfekte olmuş insanlarla daha fazla zaman geçirir ve onlarla daha dar bir yerde bir arada kalırsanız, enfeksiyon olma riskiniz dolayısı ile artacaktır. Daha fazla sayıda insan ile temas halinde olmanız yine bu riski arttırıyor ve kapalı alanlar, açık yerlere göre çok çok tehlikeli. Yani bazı izlenen politikalarda ne kadar yanlış buradan da anlayabiliriz. Yeşilin yasaklanıp, avm'lerin halka açılması gibi...

Nacizane önerimdir, her zaman açık alanları tercih edin. Maske takmayı unutmayın. Ve her zaman daha az insanla daha geniş alanlarda buluşmayı, dar alan ve çok insana tercih edin.

Haydi gelin hep birlikte yaz aktivitelerimizi nasıl düzenleyeceğiz, nereler daha çok risk altında bir göz atalım;

*Evimizin bahçesinde başka bir aile ile buluşma; Düşük-Orta risk

Küçük bir grup ile geniş bir alanda buluşmak çok riskli değil. Ancak uzmanların dediğine göre güvenlik durumumuzun kimi davet ettiğimize ve onların hastalık hakkındaki davranışlarının neler olduğuna bağlı olarak değişebileceği yönünde. 

Eğer davet edilen aile sosyal mesafe kurallarına uyuyor ise risk tabi ki düşük olacaktır.

Bu riskleri nasıl değiştirebiliriz? Oluşacak riski azaltmak adına yiyecek, içecek ve çatal-bıçak aletlerini paylaşmaktan kaçınmalıyız. Sadece içeceklerin değil, her şeyin konuk ettiğiniz insanlar tarafından getirilmesini isteyiniz.

Uzmanlarca yemekler risk unsuru olarak görülmüyor ancak tabakların ve kullanılan çatal-bıçakların ortak paylaşımda kullanılması bir risk oluşturabilir.

Bir diğer unsurda eviniz harici yerlerde alkol kullanımı. Çünkü sarhoş olduğunuz anda sosyal mesafeye dikkat edemeyebilirsiniz ve ikinci bir sebep olarak tuvalete gitme ihtiyacı duyacağınız için başkaları ile aynı alanı paylaşmaya başlamak da risk oluşturacaktır.

*Restoranda yemek yemek; Orta-Yüksek risk

İç mekanlarda yemek yemek hala çok büyük risk taşıyor. Masalar arası mesafeler ayarlanmış olsa dahi insanlar uzun süre restoranda vakit geçirdiği için virüse maruz kalma süresi uzuyor. 

Buradaki riskleri nasıl değiştirebiliriz? Açıkçası uzmanların dediğine göre risk seviyesi restoranların pandemiye ne kadar adapte oldukları ile değişmekte. Öncelikle dükkanlar masa ve sandalyelerinin sayılarını azaltmalı ve aralarındaki mesafeler açılmalı. Garsonlar maske takmak zorunda olmalı, gelen müşterilere ateş ölçümü yapılmalı ve el yıkama yerlerine erişim kolay olmalı. Ayrıca tabi her yerde dezenfektan da bulunmalı.

Yine aynı konuya geleceğim ancak tek farkla restoranlar çatal-bıçak-tabaklar için tek kullanımlık seçenekler sunmalı, böylelikle aynı yüzeye tekrar dokunulma riski az olan aletler kullanılmış olacak ve risk azalacaktır.

Eğer çok bunalırsanız ve bir restorana gitmek sizi mutlu edecek ise pandemi döneminde, dış mekanda bir masa bulmaya çalışın. Benim tercihim ailem ile çıkmak olacaktır çünkü başka insanlarla yan yana yemek yemek bu riski gerçekten arttıracaktır.

*Dini buluşmalar; Yüksek risk

İbadet mekanlarında bulunmak farklı ailelerden olan insanları uzun bir süre için bir araya getirir. Çok sayıda insan çok kısa bir sürede bu ortamda enfekte olabilir. Çünkü virüsün bulaşması için bütün şartlar sağlanmış oluyor.

Peki buradaki riski nasıl değiştirebiliriz?  Maske takarak ve sosyal mesafe kurallarına uyarak riski aza indirebiliriz. 

*Sahilde ya da bir havuzda vakit geçirmek; Düşük risk

Burada da aynı şekilde uzmanlara göre sosyal mesafe kurallarına uyduğumuz takdirde risk çok düşük olacaktır. Bazılarınızın aklında şu soru oluştu biliyorum ancak uzmanlara göre su her hangi bir risk teşkil etmiyor. Su geniş bir alana yayıldığı için virüs olsa dahi su tarafından seyreltilecek ve enfekte olma riskimiz azalacaktır. 

Buradaki riski değiştirecek faktörler nelerdir? Tabiki de sosyal mesafe kurallarına uymak çok önemli. Kendi aile bireyleriniz haricindeki insanlara yaklaşık olarak 2 m uzaklıkta olmamız gerekiyor.

Sosyal mesafe kuralının ne kadar önemli olduğunun farkında mısınız? Bu yıllarca anlatıldı ama en güzel öğreten bir virüs oldu... Yazıya devam edelim.

*Düğünler; Orta-Yüksek risk

Bir çok düğün şimdiden bir sonraki yıl yapılmak üzere ertelendi. Bu kararı alan çiftler haklı ancak hala bunları yapmaya devam edenlerde yok değil. Dış mekanların risk taşıma ihtimali az ancak bunlar iç mekanlarda yapılınca sosyal mesafeyi uygulamakta hali ile zor oluyor. Çünkü bu tür etkinlikler kalabalıklaşmaya meyillidir ve insanlar uzun uzadıya sohbet ederler.

Peki riski nasıl azaltabiliriz? Sürekli dediğim ve hala da demeye devam ettiğim şeyi yaparak, yani katılımcı sayısını azaltarak ve mesafeyi koruyarak. Pandemi öncesi de bu tarz etkinliklerin küçük bir cemiyette yapılması fikrindeydim. Yani benim için değişen bir şey yok.

İlla çok insanla kutlamak istiyorsanız buna koronayı da davet etmiş olacaksınız. Emin olun.

*Umumi Tuvalet Kullanımı; Düşük-Orta risk

Buradaki risk, bölgedeki hasta sayısına ve tuvaletin ne kadar temiz olduğuna göre değişiyor. Henüz sifon çekme ile virüsün yayılıp yayılmayacağına dair yeterli bir kanıt yok ancak yinede dikkat etmemiz gerekiyor.

Tercihimizde temiz gözüken, tuvalet kağıdı, sabun ve kağıt havlu gibi hijyen ürünleri eksiksiz olan tuvaletler olmalı. 

* Otelde Kalmak; Düşük-Orta risk

Bütün uzmanlara göre oteller düşük risk kategorisinde. Özellikle de sürekli odanızda kalacaksanız çünkü lobi, restoran ve asansör gibi yerlerde hastalığın bulaşma oranı yüksektir. 

Riski aza indirmek içinse yine kalabalık içine karışmamanız gerekiyor. Asansöre binmişseniz tuşlara serçe parmağınızın eklemi ile basmanız ve odanızda sürekli dokunacağınız yüzeyleri dezenfekte etmeniz gerekli. Ayrıca emin olamazsanız çarşaflarınızın değiştirilmesini talep  de edebilirsiniz.

Yine de benim fikrimi sorarsanız bir yıl tatile gitmemenizi önerebilirim. Çünkü bir yıl ertelemek ile bir şey kaybetmezsiniz.

*AVM'lere Gitmek; Değişken risk

Buna değişken risk faktörü konulmuş çünkü ne kadar riskli olduğu, ne tür bir alışveriş merkezinden söz ettiğimize, ne kadar kalabalık olduğuna ve orada ne kadar vakit geçirdiğimize göre değişiyor. 

Riski nasıl azaltabiliriz? Kısmen boş olan avm'ler yoğun olanlara tercih edilmeli ve işlemlerimizi çabuk yapıp bitirmeliyiz. Çok fazla oyalanmak riski yine arttıran unsurlardan.

*Gece Kulübüne Gitmek; Çok yüksek risk

Açıkçası buraya gitmeyi tüm uzmanlar yasaklıyor. Kalabalıklar, şarkı söyleme, aşırı yakın temas, terleme ve alkol tüketimi ile gelen kontrolsüz hareketler... Adeta hastalığın yayılması ve çoğalması için mükemmel bir ortam ve buradaki riski aza indirme gibi bir durumda söz konusu değil.

*Kamp Yapmak; Çok düşük risk

Buna ne alaka diyen insanlar için söylüyorum, kamp yapmak virüs açısından en düşük riskli bir faaliyettir çünkü doğadasınız ve izolesiniz. Daha ne denebilir ki...

Tabi grup olarak değil sadece ailenizle gittiğinizde bu şekilde. Ancak kalabalıklarla gitmek tabi ki hastalık riskini arttıracaktır.

Yazının sonlarına gelirken şunları da paylaşmak istiyorum. Bir başkası değil de kendine en iyi sen bakarsın, sen kollarsın. Biliyorum çok zor bir süreç hatta daha da zorundan geçtin ama inan ki sabrettiğimizde en yakın zamanda bu hastalığı da yeneceğiz ve her şey eskisi gibi olmasa da eskisinden daha iyi olacak.

Kendine iyi bak güzel insan. Sağlıkla kal.

*Kigem.com makalelerinden yardım alınmıştır.


0 yorum