Kehanetler Kitabı

Karanlık, aydınlık. Gece, gündüz. Ay, güneş. Kapalı, açık. Negatif, pozitif. Pasif, aktif. Dişil, eril. Soğuk, sıcak. Yavaş, hızlı. Yer, gök. Daire, kare. Olmak ya da olmamak ya da tam tersi. Yok, var. 0,1.
Yani kısaca hayatta her şeyin birbirinden ayrılamaz iki karşıt kutbu var; Yin ve Yang. "Bir" "hiçlikten" gelir. "İki"de "bir"den doğar. "Her şey" ise "iki"nin yani iki kutbun, iki zıtlığın tükenmeyen, değişen ve dönüşen sarmal döngüsünün sonucudur. Daire "yin" kare "yang"dır.

Yin ve yang birlikte Tao'yu oluşturur. Tao "yol" anlamına gelir. Evrendeki her şey Yin ve Yang enerjilerinden türemiştir. Her zaman birbiri ile etkileşim halindedirler. Yin ve Yang, Chi'nin (enerji) alçalan ve yükselen evrelerine verilen isimlerdir. Birbirlerine karşıt ama tammlayıcıdırlar. Birbirleri olmadan varolamazlar. Duruşları ile evrenin dinamik dengesini temsil ederler. Yin daralır, Yang genişler. Yin dağılır, Yang odaklanır. Yin yumuşaktır, Yang serttir. Şöyle açıklayayım; güneş, ateş unsuruna ve ay da su unsuruna tabidir. Bu iki unsur birbirlerine zıttır ve eğer ateş olmazsa su buz olacaktır. Her iki zıtlık da birbirine muhtaçtır. Kötülük ve iyilikte mi? Evet!

Hikayelerde de hep öyle değil midir? Yıldız savaşlarındaki "force" yani "güç" bile içinde hem iyiliği hem de kötülüğü barındırır. Gücün aydınlık ve karanlık tarafı vardır. Bu ikisi hep dengededir. Birisi siyah ve yaşlı, diğeri beyaz ve genç. Tıpkı sembolde olduğu gibi siyahın içinde ufacık da olsa beyazın tohumu vardır. Eğer görmesini bilirseniz karanlığın içindeki aydınlığı bulabilirsiniz.

Ortada bir hikaye olabilmesi için, hayatın oluşabilmesi için, içinde beyazı olan siyahlara ve siyahı olan beyazlara muhtacız. 

Size Konfüçyüs'ten bile eski kadim bir kitaptan kısaca bahsedeceğim. Yin ve Yang ve ondan çıkan 8 trigram. "I Ching" kitabının da temeli. Yani bunlar; "gök, göl, ateş, gök gürültüsü, rüzgar, su, dağ ve yer. Bunlardan özellikle 4 tanesi diğer kültürlerde de çok meşhur, "hava (gök), ateş, su ve toprak (yer). Gerçi burada bir tek "tahta" eksik. Peki 5000 yıldan daha yaşlı olan bu kitap nasıl kehanetlerde bulunabiliyor? Değişimleri inceleyerek. I Ching, değişimler kitabı demek. Kainattaki her şeyin değişim süreçlerini ve bu süreçlerinde aşamalarını incelemekte. Çünkü değişim her yerde, sürekli var olan bir güç. Çünkü tüm varlık bilimlerinde olduğu gibi kitap kendimizi tanımamızı, bilmemizi amaçlıyor. Bu da ancak değişimin gücünü ve onun gelişim sürecini anlamakla mümkün olabilir.

Bu aynı zamanda dünyanın en tehlikeli kitaplarından da biri. Neden derseniz, anlaşılması çok zor. İnanın, zor anlaşılan bir şey, yanlış anlamalara da sebep olabilir ve bu da tehlikeyi beraberinde getirebilir. Konfüçyüs bile fazladan bir 50 yılım olsaydı, onu sadece bu kitabı anlamaya çalışarak geçirirdim, demiş. Siz düşünün artık. 

İyi ve kötüyü sanal olarak ayıran çizgi üzerinde yürüyen "gerçek insan" uyum, barış, doğruluk, şefkat, hoşgörü, gelişim ve iyilik yolunun çok ince ve dar olduğunu, onun üzerinden yürümenin güçlüğünü anlar ve bilir. Yin ve Yang; siyahta beyaz, beyaz içerisinde siyah var oluşu bilmek ve hissetmektir. "Ölümden korktuğu sürece hiç kimse özgür değildir." der Martin Luther King. Bir yaşamda birçok kez doğup yaşarken ölmek, dönüşmek demektir, devinmenin temel ilkesidir ve bu da herkesin harcı değildir.

0 yorum