Sarkazm = Yaratıcı bireyler


Sarkazm için şöyle diyor Oscar Wilde; "Sarkazm, kıvrak zekanın en düşük biçimidir ancak zekanın yüksek biçimidir." Tabi herkes Oscar Wilde ile aynı fikri benimsemiyor. Çünkü iletişim uzmanları bu tarz ifade biçiminden uzak durmamız gerektiğini düşünüyorlar. Sebebi ise, sarkastik insanlar başkalarına zarar verebilecek aşağılayıcı bir zehre sahip. Haksız da değiller hani. 

Sarkazm, ifade edilenin ilk anlamı ile amaçlanan anlamı arasında çelişkiler yaratmayı içerir. Bir nevi, ironinin konuşma biçimidir. Anlatılmak istenen, mizahi reddetme ya da aşağılama olarak algılanabilir. Mesela; iş yerinde Candycrush oynayan bir çalışan, şefine yakalandığında; şefinin çalışana sırıtarak "Bu kadar fazla çalışma" demesi gibi. Hatta Cem Yılmaz bu konunun piridir. Bilen bilir. Seven sever. 

Geçenlerde okuduğum bir makalede; davranış bilimciler, sarkazmın beklenmedik bir psikolojik sonuca neden olabileceğini bulmuşlar. Merak ettim ve okudum. Bulunan sonuçlara göre, bu ifade yaratıcılıkta müthiş bir artışa sebep oluyormuş. İlginç değil mi? Üstelik, hem sarkazm kullanan hem de buna maruz kalanda yaratıcılık artış göstermiş. Yine bu araştırmaya göre; rahatsız edici ifadeleri kullanmak değilde, daha hassas düşünüp ve aşırıya kaçmadan akıllıca iğnelemeler kullanmak yaratıcılığımızı canlandırıyormuş.

İğnelemek için değil de komiklik olsun diye kullanıldığında en gergin ortamı bile yuşatan bir etkiye sahip. Ama bu ironi içeren ifadeler çok kullanılınca tabi ki can sıkıcı ve kırıcı olacaktır. Ölçüsünü kararında ayarlamakta zordur ama yinede kararını bulmak her şey için en iyisi. 

Önemli olan aslında güven unsuru.

İletişimin düz, samimi ya da sarkastik olmasından çok kimlerin arasında geçtiği önemlidir. Güvene dayalı ilişkilerde kullanılan sarkastik ifadeler bu ilişkilerin bozulmasına ya da kişiler arası çatışmalara yol açmaz. Ancak güven ilişkisinin tam olarak kurulamadığı ilşkilerde tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Bu gibi durumlarda kişilerin iletişim seviyesinde gerileme oluşur ve anlaşmazlıklar artar. 

İletişim koçları ve kurumsal davranış uzmanları sarkazmın olumlu yönlerinden yararlanabilmek için çeşitli yollar bulmaya çalışıyorlar. Bunu da hayatımızın her noktasına doğru bir şekilde yayabilmemiz için yöntemler arıyorlar. Ayrıca sarkazmın iş hayatına kazandırdıkları da hafife alınmamalıdır. Sarkazm, daha yüksek seviyede aynı anda bir kaç açıdan düşünebilmemizi sağlar. Yani konuya düz açıdan bakmakla yetinmez, farklı perspektifleri de değerlendirmemiz için durumlar yaratır. Kompleks düşünebilmemiz için bize olanak sağlar. Karmaşık iş dünyasına ayak uydurmak ve liderlik edebilmek için sarkazm potansiyeli değerlendirebilmemiz için elimizin altında olmalıdır. Tabi yine belirteyim sarkastik ifadeleri herkes kurmasın. Sanırım kullanımı yanlış anlaşılıyor ve bu yüzden çoğu insan kırıcı olabiliyor. Yani hemen birini iğnelediğinizde o anda sizin ve karşınızdaki kişinin yaratıcılığı artmıyor. En başında belirttiğim gibi, güven ilişkisi ve kararını ayarlama çok önemli. Ayrıca illa iğnelemek için değil, espri olarak da kullanabiliriz. Bu sayede eğlenceli ortamlar, yaratıcı ve mutlu bireyler olacaktır.




0 yorum