Bira mı, şarap mı?


Çay mı, kahve mi tartışması kadar yoğun konuşulan, belkide çay ve kahve tartışmasından bile daha eskiye dayanan bir konu bira mı şarap mı? Sizce hangisi? Tatları bir kenara yapısal olarak birbirlerinden çok farklı olsalar da bu iki alkollü içeceğin ortak özellikleri var. Vücudu ve sağlığı farklı açılardan etkiliyorlar. Bu güne kadar tartışıla gelmiştir; "Bira mı daha çok kilo yapar?", "Kalbe yararları var mıdır?", "Hangisi daha çok baş ağrısı yapar?" gibi bir çok soru... Burada sizlerle paylaşacaklarım bira ve şarapla ilgili doğru ve yanlış inançlara bilimsel olarak nasıl bir açıklama getirildiği. O zaman esas konumuza başlayabiliriz.


Klasik olarak herkesin sorduğu soru ile başlayalım. Sizce hangisi daha çabuk çarpar?

Yarım litre kadar bir bira ile orta boy kadeh şarap yaklaşık olarak aynı alkol miktarını içeriyormuş. Aslında bu sorudaki önemli nokta şu, bu miktarların ne hız ile içildiği, açken mi yoksa tokken mi içildiği ya da kaç şişe bitirdiğiniz. 

Amerikanın Texas Güneybatı Tıp merkezinde 15 erkekle birlikte bu konuyu içeren bir çalışma yapılmış. Deneklerin farklı günlerde farklı içkileri denemeleri istenmiş ve aldıkları alkol miktarı vücut ağırlıkları ile eşdeğer nitelikteymiş. İçeceklerini de 20 dakikada bitirmeleri istenmiş deneklerden. 

Beklendiği gibi sert içkilerin kana karışma hızı daha çabuk olurken, kandaki alkol miktarı da artmıştır. Şarap içtikten 54 dakika sonra, bira ise 62 dakika sonra kandaki alkol miktarını tavan yaptırmış. Buradan da anladığımız gibi bir kadeh şarap yarım litre biradan daha çabuk kafa yapıyor. 

Aman ben içeyim, beni çarpmasın hemen, sonra rezil olurum derseniz; biranın sizi utandırma oranı daha azdır.

Biri arpanın, biri üzümün suyu olsa da bu içeceklerin de bir kalorisi var. İşte o sinir bozucu ikinci soruya da geldik. Hangisi daha çok kilo yapar? 

Aslında çok düşünmeye de gerek yok. Göbekleri normalin iki katı olan insanlar gördüğümüzde deriz ya "bira göbeği" diye. Başka söze gerek var mı bilemedim. Karşılaştırdığımızda şarap daha kalorili olmasına rağmen bira ondan daha fazla tüketildiği için tabi ki daha çok kilo yapar. Yani göbek sorunsalı birazda içilen bira sayısı ile doğru orantılı. 

Hadi içtik ettik, limitimizi bilemedik, ertesi gün uyandığımızda hangisi bizi baş ağrısından delirtir?

Biliyor musunuz bilim adamları buna bir cevap bulamamış. Diyorlar ki, belkide vücut su kaybettiği için baş ağrısını çekmemize sebep oluyordur. Mantıklı olabilir. Çünkü içilen içki özünde sıvı olsa da vücudun su ihtiyacını gidermez, aksi gibi daha çok idrara çıkararak sizdeki sıvıyı da tüketir. O yüzden aralarda bir yudumda olsa su içmelisiniz. Bu şekilde tolere ederek bu baş ağrısını azaltabilirsiniz. 

Bir diğer neden olarak içeriğindeki  fermante ürünleri öngörüyorlar. İçilecek her içkiye özgü tat ve aroma veren organik moleküller fazla alımı sonucunda vücutta toksik etki yaratarak baş ağrısı ve bulantıya sebep olabiliyormuş.

Bu konuda bilimin çaresi yok. O baş ağrısı çekilecek!

En sevdiğim soru ise, sağlığımız için hangisinin daha iyi olduğu. Çünkü benim düşünceme göre haftada bir kadeh tüketilen şarabın zararı değil yararı var. Bu kadar kötü bir şey olsa asırlar önce bulunmazdı herhalde?

Her neyse, araştıranlar diyorlar ki, günde bir kadeh şarap içmek vücudu zinde yapar, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet riskini azaltır. Özellikle kırmızı şarabın tüketimi ile onun içeriğinde bulunan polifenoller sayesinde vücuttaki iltihabı azaltıcı ve zararlı kimyasalları temizleyici olacağını söylüyorlar.

Sonuç olarak, kırmızı şarap biraya göre daha yararlı. Tabi abartılmadığı sürece. Nasıl ki bir yemeği bile çok yemek tehlikeli ise bunun aşırı tüketimi de zararlıdır. O yüzden sadece alkollü içkiler zararlı olarak görülmemeli. Onlarında insanın sağlığına yararlı olan tarafları elbetteki var. 

0 yorum